Гума гуар или Е412, това е хранителна добавка, която се използва в хранителната промишленост като стабилизатор, сгъстител или като вещество, подобряващо вискозитета и консистенцията на хранителните продукти. Също забавя кристализирането на леда, по тази причина се използва и при производството на сладолед, охладени сладкарски изделия, както и в месопреработването.

Гума гуар е с натурален произход, добива се от семената на растението Гуар, известно още като Cyamopsis tetragonoloba, грахово дърво. Гуар е вид тревисто растение от семейство Бобови.

Второто разпространено име на гума гуар е гуаран, среща се по етикетите на хранителни продукти, съдържащи добавката.

По състав гуарана прилича на гумата на рожковото дърво (Е410), с разликата, че я превъзхожда по всички характеристики.
Гумата гуар се разтваря добре във вода, еластична е и издържа на замразяване и размразяване.

Основен доставчик на Е412 е Индия. Освен в Индия гумата гуар се произвежда и в Пакистан, Австралия и Африка.

Приложение на гумата гуар

Най-широко гумата гуар се използва при производството на сладолед и десерти, които се подлагат на охлаждение – добавката забавя процеса на кристализация на леда.

В качеството си на стабилизатор, Е412 се използва при производството на месни и млечни продукти, сирена, конфитюри, желета, топинги.
Гума гуар се използва като подобрител на брашното при производството на хлебни изделия.

Като вещество, което осигурява слепването на хранителните компоненти, Е412 се използва от производителите на масла и мазнини.

Гумата гуар се добавя в сосове, кетчуп и някои подправки, понеже им придава плътна консистенция.

Хранителната добавка също се среща в готовите салати, сокове, сухи супи, рибни консерви.

Често производителите използват гума гуар в съчетание с гумата на рожковото дърво, агар, метилцелулоза, карагенан, пектин и други вещества, подобряващи структурата на продуктите. Комбинацията от тях засилва действието на различните компоненти.

Ако обобщим, основните свойства на гумата гуар, които представляват интерес за хранителната промишленост, са регулирането на вискозитета, задържане на влагата, повишаване на еластичността, увеличаване на обема, придаване на кремообразна консистенция и увеличаване срока на годност на продуктите.

Е412 се използва и във фармацевтичната промишленост, добавя се в медикаменти за диабетици, понеже забавя усвояването на захарта в стомашно-чревния тракт, също и в други лекарства и биологично активни добавки.

Гума гуар – вреди и ползи

Смята се, че регулярната употреба на продукти, съдържащи гума гуар, може да доведе до намаляване на апетита, понижаване на нивото на холестерола и мазнините, подобряване на усвояването на калций от организма и извеждане на токсини и неблагоприятни бактерии от стомашно-чревния тракт. Е412 има и слабително действие.

Гуаранът се препоръчва в различни диети за отслабване, понеже придава чувство за ситост.

Официално е признато, че гумата гуар не може да нанесе вреда на човешкия организъм, понеже не се абсорбира в червата. Случаи с отравяне с Е412 не са зафиксирани, поради тази причина добавката се счита за напълно безвредна.

Голямо значение има съблюдаването на разумната употреба на гумата гуар.Прекаляването с хранителни добавки и други препарати, които са на основата на гума гуар, може да предизвика болки в стомаха и корема, гадене, метеоризъм.

Освен това, винаги трябва да се проверява съвместимостта на гума гуар с назначени от личния лекар лекарства.

Що се отнася за рекламираните свойства на гума гуар като средство за отслабване, тази теория бе опровергана от науката.

Гума гуар Е412 можете да закупите от тук.