Калиевият сорбат (Е202) е калиева сол на сорбиновата киселина. Е202 е естествен консервант, широко използван в производството на консервирани хранителни продукти. Химическата му формула е С6Н7КО2. На външен вид преставлява прах или гранули с бял цвят. Калиев сорбат се добива от семената на някои растения. Добива се също и по синтетичен път – чрез неутрализиране на сорбиновата киселина със специални реагенти. В резултат на това киселината се разпада на соли на калция, натрия и калия, от които се получават т.нар. сорбати, използвани като консерванти в хранителната промишленост.

От всички сорбати Е202 е най-добре разтворим. При стайна температура неговата разтворимост е 138 грама на литър. Понастоящем сорбиновата киселина и нейните соли са от най-популярните консерванти, защото практически не нанасят вреда на човешкия организъм. Максималната допустима дозировка на калиевият сорбат е 0,1-0,2% от масата на готовата продукция. Използването на калиевият сорбат за консервант е разрешено във всички държави по света. Използва се основно в Европа, Русия, Канада, Украйна, Америка и страните от Азия.

Приложение на калиев сорбат

Калиев сорбат се използва основно за консервиране на плодове и зеленчуци, рибни и месни продукти, добавя се в сладкарски изделия, яйчни продукти, безалкохолни напитки и плодови сокове. Тъй като свойствата на Е202 предотвратяват развитие на плесени, добавката се използва широко в производството на колбаси и сирена. Добавя се и в тестото при производството на ръжен хляб, с цел предотвратяване на появата на плесен и мухъл.

Калиевият сорбат притежава неутрален вкус, което го прави идеален при производството на сладкарски и шоколадови изделия, също при консервирането на сокове и плодове. Е202 широко се използва като консервант и в кисели и пикантни сосове, използвани в азиатската кухня, тъй като е ефективно антимикробно средство при високи киселинни условия, което преустановява образуването на гъби и дрожди в споменатите продукти. Най-често Е202 се използва в следните продукти: пушени меса, сокове, мармалади, конфитюри, майонеза, маргарин, колбаси, вино, безалкохолни напитки, тестени и сладкарски изделия, доматено пюре, кетчуп. В месните полуфабрикати и замразените продукти калиевият сорбат присъства практически винаги.

Вреди от калиевият сорбат

Към настоящият момент учените така и не са придобили единодушно мнение относно вредите за човешкия организъм, причинени от калиевият сорбат. Мнозинството учени смятат, че Е202 е безвреден и безопасен за по-голямата част от хората. Някои учени и изследователи считат, че всички консерванти, включително калиевият сорбат не носят никаква полза на човека. Има регистрирани единични случаи на тежки алергични реакции причинени от консерванти.

Отчитайки вероятността от настъпване на неблагоприятни последствия в резултат на приемане на консерванта Е202 и продукти, в чийто състав влиза, медицината е установила допустими норми на съдържание на калиев сорбат в хранителните продукти. Това позволява дори на най-пламенните противници на консервантите да признаят, че Е202 е безопасен за човешкия организъм ако се използва в допустимите норми. Например в майонезата или горчицата Е202 не може да превишава 200гр. на 100кг. В плодово-зеленчуковите детски пюрета калиевият сорбат не може да бъде повече от 60гр. на 100кг. от продукта.

Дозировка за зимнина: 1-2гр на литър за туршии, кисело зеле, сладки вина и гроздови сокове

Калиев Сорбат можете да закупите от тук