Грахов протеин е концентрирана протеинова смес, получена от обикновения грах (Pisum sativum). Граховият протеин се използва най-често при спортни, диетични или вегетариански диети.

Как се произвежда?

Производственият процес включва белене на граховото зърно, смилането му, след което полученото брашно се накисва във вода, разделя се на компоненти (влакна, нишесте, протеини). Протеинът се пречиства от бобови антинутриентни фактори, които могат да причинят храносмилателен дискомфорт и след това се изсушава чрез пулверизиране. В процеса на производство на грахов протеин не се използват органични разтворители. Граховите ядки съдържат само 1,6% мазнини, за разлика от 17,3% при соята, което прави грахът по-екологичен източник на протеин от соевия протеин, в процеса на който производителите първо трябва да отстранят соевото масло с разтворители.

Видове Грахов Протеин

Грахов протеин, използван в диетите на спортистите, е високо пречистен изолат със съдържание на протеини 84-88%, с висока усвояемост, равна на 98%. В допълнение към изолатите има и грахови протеинови концентрати, които се характеризират с по-нисък процент на протеина.

Съдържание на протеин и аминокиселини

Граховият протеин е по-богат от другите растителни протеини със съдържание на протеини, което е най-важният показател за мускулния растеж, тъй като след водата протеините са вторият основен компонент на структурата на мускулните влакна. Грахов протеин съдържа голямо количество незаменими и незаменими аминокиселини. Според списание Muscle & Fitness, граховият протеин държи рекорда по аминокиселина аргинин и съдържа 8,7% от него на грам протеин, което е по-високо от всеки друг източник на протеин, включително соя (7,6%), яйчен белтък (5,1%), казеин (3,8%) и суроватъчен протеин (2,3%). Аргининът играе важна роля за реализиране на мускулния потенциал, тъй като спомага за освобождаването на хормона на растежа, участва в синтеза на креатин, в образуването на азотен оксид и дори играе значителна роля в началото на ерекцията.

Веществото Грахов протеин също е богато на есенциалната аминокиселина лизин и есенциалната аминокиселина глутамин. Ползите от граховия протеин могат да бъдат увеличени, когато се комбинират с други растителни протеини, като оризов протеин, тъй като тези продукти имат допълнителни аминокиселинни профили.

Приемане на Грахов протеин от вегетарианци и вегани

Ползите от граховия протеин са особено големи за вегетарианци или вегани спортисти. Много от тях вече са доказали, че можете да постигнете добри резултати, без да използвате животински протеини.

Граховият протеин съдържа 18% BCAA, така че задоволява нуждите от тези аминокиселини точно както суроватъчния протеин. BCAA са от съществено значение за мускулния растеж и възстановяване. В комбинация с голямото количество аргинин, това прави граховия протеин добър избор както за вегани, така и за тези, които консумират животински продукти.

Многобройни проучвания показват, че животинският протеин се смила по-лесно и по-добре, но растителният протеин от грах може да се конкурира с него, тъй като той е един от най-лесно смилаемите. Смята се, че този продукт помага и за понижаване на нивата на холестерола. Ефектът се постига чрез увеличаване на абсорбцията на холестерол в клетките и намаляване на синтеза на мазнини в тялото.

Употреба

Може да се комбинира с други растителни протеини. Овесеният или оризов протеин се считат за най-добрите в това отношение. Тяхната комбинация осигурява на организма оптимално съотношение на аминокиселини, което е типично за пълноценен протеин.

Граховият протеин обикновено се понася добре и няма странични ефекти. Той няма много фибри, така че не причинява газове или подуване на корема. Важно е да се има предвид само, че той съдържа достатъчно количество натрий – 110-390 mg на порция, така че хората с ограничение за употребата на този елемент трябва да бъдат внимателни.

Дозировката, която се препоръчва е 0,36-0,86гр на 1кг телесно тегло, включително за тези, които са вегетарианци. За по-интензивни натоварвания горната граница на дозата може да бъде увеличена до 2гр на 1кг тегло. Това е оптимално за силови атлети и културисти, както и за спортове, които изискват интензивни тренировки и много висока издръжливост. Най-ефективната и безопасна доза за изграждане на мускули се счита за 1,6гр на 1кг телесно тегло. За максимална полза е най-добре да консумирате грахов протеин в рамките на 2 часа след вашата тренировка.

Можете да закупите Грахов Протеин от нашия магазин тук