Блог

/Блог/

Какво е Агар-агар и какви са ползите от него?

Все повече се чува за водорасли, от които се добива вещество, използвано като желиращ агент, заместител на желатина. Не всички обаче са запознати с Агар-агар (или Е406) и как да го използват в кулинарията. Растителният аналог на желатина е отдавна известен в Азия, но едва в последните десетилетия стана [...]

Инулин – свойства и приложение

Всяка година броят на заболяванията, свързани с проблеми на функционирането на стомашно-чревния тракт, се увеличава. Причините за това се крият в много фактори - от недохранване до стрес и заседнал начин на живот. Когато сме млади, ние почти не обръщаме внимание на проблемите със стомашно-чревния тракт, но в напреднала [...]

Ксилитол Е967 – какво е това? Ползи и вреди от Ксилитола

Има хора, които по определени причини не могат да използват захар (например диабетици, мъже или жени, страдащи от затлъстяване). Но как да живеят тези хора без захар, има ли някаква алтернатива? Естествено, има алтернатива за всичко, включително и  за захарта. Има отличен заместител, наречен Ксилитол Е967 . Каква е [...]

2018-06-11T10:00:05+00:009 юни, 2018|Подсладители|

L-аргинин – свойства и действие върху човешкия организъм

L-аргинин се отнася към разред условно незаменими аминокиселини и се явява един от най-важните компоненти, участващи в процеса на обмяна на веществата, също ефективно стимулира производството на хормона на растежа в тялото. За първи път аргинина е изолиран от швейцарският химик Ернст Шулце през 1886-та година от растението Лупина [...]

Какво е Малтитол Е965 и за какво се използва?

В 21-ви век - векът на високите технологии и строгите стандарти за физическа красота, но в същото време и на сериозните заболявания, изобретения като заместител на захарта се радват на висока популярност. Във връзка с широкото разпространение на малтитол - популярният заместител на захарта, крайният потребител се интересува от [...]

L-Глутамин – действие върху човешкия организъм

Активното спортуване принуждава тялото да обработва по-бързо аминокиселините за възстановяване на мускулите след натоварване. Повечето от тези елементи се произвеждат в човешки органи, например в черния дроб, както и в мускулите. Около 60% от аминокиселините са глутамин, чиято основна маса се произвежда в човешкото тяло. Глутаминът е жизнено необходим [...]

Ксантанова гума Е415 – натуралният стабилизатор

Ксантанова гума (хранителна добавка с код Е415) е естествен полизахарид, получен в резултат на ферментация на глюкоза от микроорганизми от рода Xanthomonas campestris. Дадената култура бактерии обикновено се отглеждат в огромни контейнери. Култивирането се извършва при строг контрол върху смесването, аерирането, температурата на средата и химическия състав. Гумата обвива [...]

Ябълчена киселина Е296 – характеристики и употреба

Ябълчената киселина представлява безцветни хигроскопични кристали, добре разтворима е във вода. За първи път е била добита през 1785 година от известния шведски химик Карл Шееле. Производство на ябълчена киселина Като хранителна добавка, ябълчената киселина се маркира с код Е296. Кристалите на киселината се топят при температура от 100 [...]

Цинков цитрат – пълноценният източник на цинк

Цинковият цитрат е най-добрата форма на цинка за усвояване от човешкия организъм. Молекулярната му формула е C12H10O14Zn3. За нормалната работа на човешкия организъм са нужни много минерали, но на цинка е отредено особено важно място. Почти всички системи и органи на тялото ни изискват наличието на определено количество от този [...]

Калиев цитрат Е332 – характеристики и качества

Недостигът на калий в организма може да предизвика симптоми като слабост и хронична умора. Калият е отговорен за нормалното функциониране на организма на клетъчно ниво. Лимонената киселина подсилва съпротивителните функции на организма срещу инфекции и извежда токсините от тялото. Съединението на двете споменати вещества е позволило да се създаде [...]