Блог

/Блог/

Какво е Инозитол, Витамин B8?

За правилното функциониране на организма е необходимо редовно приемане на витамини от различни групи. Те изпълняват множество функции: участват в процесите на обмяна на веществата, повишават активността на ензимите, микроелементите, аминокиселините и т.н. В статията ще разгледаме понятието Инозитол (Витамин B8): какво е това, каква полза носи на организма [...]

Натриев Алгинат – Свойства и Приложение

Натриев Алгинат е сол на алгиновата киселина - вискозен полизахарид, който се извлича от морски водорасли. Той се използва в медицината като лекарство и е предназначен за лечение на стомашно-чревни заболявания, при които е необходимо неутрализиране на солна киселина. В хранително-вкусовата промишленост той играе ролята на стабилизатор и сгъстител [...]

2018-08-30T15:15:13+00:0030 авг., 2018|Стабилизатори|

Какво е изомалт Е953 – ползи и вреди

Разноцветни скъпоценни камъни, сини вълни, върху които се носи платноход, красиви пеперуди и феерични цветя, украсяващи торти... Трудно е да се повярва, но всичко това е възможно благодарение на подсладителя изомалт. Какво представлява той и има ли от него полза, освен естетическа? Ще се постараем да ви разкажем за този [...]

Желатин – състав, свойства, ползи и вреди

Желатина представлява вещество със светло-златист цвят, без мирис и вкус и се явява желиращ агент. Добива се с продължително варене на кости, сухожилия, хрущяли, кожи и други животински части, непригодни за директна консумация. Като хранителна добавка желатина отговаря на код Е441. Желатина съдържа колаген, който е в основата на [...]

Какво е Агар-агар и какви са ползите от него?

Все повече се чува за водорасли, от които се добива вещество, използвано като желиращ агент, заместител на желатина. Не всички обаче са запознати с Агар-агар (или Е406) и как да го използват в кулинарията. Растителният аналог на желатина е отдавна известен в Азия, но едва в последните десетилетия стана [...]

Инулин – свойства и приложение

Всяка година броят на заболяванията, свързани с проблеми на функционирането на стомашно-чревния тракт, се увеличава. Причините за това се крият в много фактори - от недохранване до стрес и заседнал начин на живот. Когато сме млади, ние почти не обръщаме внимание на проблемите със стомашно-чревния тракт, но в напреднала [...]

Ксилитол Е967 – какво е това? Ползи и вреди от Ксилитола

Има хора, които по определени причини не могат да използват захар (например диабетици, мъже или жени, страдащи от затлъстяване). Но как да живеят тези хора без захар, има ли някаква алтернатива? Естествено, има алтернатива за всичко, включително и  за захарта. Има отличен заместител, наречен Ксилитол Е967 . Каква е [...]

2018-06-11T10:00:05+00:009 юни, 2018|Подсладители|

L-аргинин – свойства и действие върху човешкия организъм

L-аргинин се отнася към разред условно незаменими аминокиселини и се явява един от най-важните компоненти, участващи в процеса на обмяна на веществата, също ефективно стимулира производството на хормона на растежа в тялото. За първи път аргинина е изолиран от швейцарският химик Ернст Шулце през 1886-та година от растението Лупина [...]

Какво е Малтитол Е965 и за какво се използва?

В 21-ви век - векът на високите технологии и строгите стандарти за физическа красота, но в същото време и на сериозните заболявания, изобретения като заместител на захарта се радват на висока популярност. Във връзка с широкото разпространение на малтитол - популярният заместител на захарта, крайният потребител се интересува от [...]

L-Глутамин – действие върху човешкия организъм

Активното спортуване принуждава тялото да обработва по-бързо аминокиселините за възстановяване на мускулите след натоварване. Повечето от тези елементи се произвеждат в човешки органи, например в черния дроб, както и в мускулите. Около 60% от аминокиселините са глутамин, чиято основна маса се произвежда в човешкото тяло. Глутаминът е жизнено необходим [...]