Желатин – състав, свойства, ползи и вреди

//Желатин – състав, свойства, ползи и вреди

Желатин – състав, свойства, ползи и вреди

Желатина представлява вещество със светло-златист цвят, без мирис и вкус и се явява желиращ агент. Добива се с продължително варене на кости, сухожилия, хрущяли, кожи и други животински части, непригодни за директна консумация. Като хранителна добавка желатина отговаря на код Е441.

Желатина съдържа колаген, който е в основата на съединителните тъкани на организма, като в същото време им придава еластичност и здравина, което допринася за нормалното функциониране на човешкото тяло.

Колагенът е чист протеин. В 100 грама желатин се съдържат 86 грама протеин. Протеинът е необходим за растежа, развитието и поддържането на имунитета на тялото. Желатина съдържа и следните съставки:

  • аминокиселината глицин, който участва в биохимичните процеси на човешкото тяло и регулира действието на нервните импулси
  • протеиновите аминокиселини пролин и хидроксипролин, които имат положителен ефект върху процесите на зарастване на костите при фрактури и възстановяването на мускулите и сухожилията при травми
  • Витамин РР (никотинова киселина, витамин В3), участва активно в окислително-възстановителните процеси в тъканите и в клетките на организма
  • аминокиселината лизин, стимулира ръста
  • минерални вещества (калий, калций, желязо, магнезий, фосфор, сяра, натрий), необходими при протичането най-важните химически процеси в костите, мускулите и кръвта

Ползи от желатина

В състава си, Е441 съдържа огромно количество протеин, аминокиселини, витамин В3, макро и микроелементи и при консумация носи на организма значими ползи, а именно:

  • подобрява храносмилането
  • покрива лигавиците на тялото с фино покритие, предпазващо ги от увреждания и язви
  • укрепва сърдечния мускул
  • ускорява процесите на зарастване на рани и кости
  • оказва положителен ефект при лечение на остеохондроза, остеопороза, артрит и заболявания на опорно-двигателния апарат, благодарение на високото си съдържание на протеин
  • укрепва костите, ставите, хрущялите и мускулите
  • подсилва имунитета, тъй като съдържа 18 аминокиселини, участващи в биохимическите и окислително-възстановителните процеси в тъканите и клетките на организма
  • подобрява съня, намалява психо-емоционалното напрежение (заради глицина)
  • понижава нивото на холестерол в кръвта
  • забавя процесите на стареене, прави кожата по-еластична, заради високото си съдържание на колаген
  • идеален продукт за понижаване на теглото, защото протеина не се натрупва във формата на мазнини
  • подобрява здравината на косата и ноктите
  • повишава умствената активност
  • използва се при боледуващи от намалено кръвосъсирване

Вреди от желатина

Въпреки че желатина притежава много полезни свойства, при определени условия употребата му може да нанесе вреди на човешкото здраве. Разглеждаме подробно тези условия:

  • при повишено кръвосъсирване и склонност към образуване на тромби и тромбофлебити
  • при варикозни разширения на вените
  • при патологии на бъбреците (повишеното съдържание на протеин и недостатъчното количество въглехидрати увеличават натоварването върху черния дроб и бъбреците)
  • при заболявания на сърдечно-съдовата система, заради способността си да подсилва кръвосъсирването
    при запек и обостряне на хемороиди
  • при камъни в бъбреците или в жлъчката (желатина е оксалоген и подпомага образуването на оксалатни камъни)

Препоръчително е да не се прекалява с употребата на продукти, приготвени с желатин, за да се предотвратят евентуални нежелани ефекти като алергия, въпреки, че това се случва в особено редки случаи.

Можете да закупите желатин на едро или дребно от тук.

2018-08-27T17:05:35+00:0027 авг., 2018|Стабилизатори|