Кокосова захар – това е органичен сладък продукт, който се използва активно като алтернатива на други видове захар: тръстика, цвекло или клен. Напоследък той набира все по-голяма популярност. Произвежда се от палмовите цветове: първо се събира нектар, след това се нагрява и се изпарява при висока температура до прах.

Кокосова захар може да се намери в няколко форми:

– насипна
– като пресовани кубчета
– на ганули
– във вид на паста, близка по вид на пчелния мед

Кокосовата захар има сладникав вкус и лек карамелен аромат, а също така може да мирише на ядки и кокос. Интензивността на вкуса зависи от метода на производство, времето на събиране и вида на суровината. Той няма сладкия вкус, който сме свикнали с обикновената захар. Цветът на захарта от кокос варира от светлокафяво до тъмно кафе.

Кокосова захар – състав

Обикновената трапезна захар не съдържа жизненоважни хранителни вещества и следователно осигурява празни калории. А захарта от цветовете на кокосовото дърво има богато разнообразие от хранителни вещества. Съдържа полифеноли, около шестнадесет аминокиселини, витамин С и минерали като фосфор, калий, калций, магнезий, натрий и желязо. Състои се от 80% захароза, останалите 20% са глюкоза и фруктоза.

По отношение на енергийната стойност кокосовата захар леко превъзхожда тръстиковата захар: 382 kcal на 100 g, от които 1 g протеин, 0,4 g мазнини и 93,4 g въглехидрати. Все пак трябва да я консумирате умерено.

Употреба в кулинарията

Кокосова захар може да се използва в печени изделия, десерти и сладки храни. Много хора намират комбинацията на този продукт с кафе и чай доста интересна. Благодарение на специалния си вкус, той ще ви помогне да усетите вкуса на старите рецепти по нов начин. Ако решите да замените обичайната бяла захар или друг подсладител с кокосова захар, може да иползвате същото количество.

Ползи от Кокосовата Захар

Въпреки факта, че в Азия този продукт е признат за полезен и се използва от дълъг период от време, в Европа нас все още се обсъждат положителните и отрицателните качества на този продукт.

Кокосовата захар е призната за един от най-добрите подсладители поради по-ниската си скорост на усвояване. Нейния гликемичен индекс (мярка за това колко бързо храните повишават кръвната захар) е 54, докато бялата захар е близо до 68.

Това показва, че консумацията на кокосова захар причинява постепенно освобождаване на глюкоза в кръвта, което намалява натоварването на панкреаса. Ако не можете да живеете без сладкиши, кокосовата захар ще бъде по-здравословна за вас. Ако страдате от диабет или друго заболяване свързано с кръвната захар, все пак е добре да се ориентирате към подсладител с още по=нисъл гликемичен индекс, като например Еритритол, който има гликемичен индекс 0 или Ксилитол с гликемичен индекс около 10.

Нектарът, от който се произвежда този вид захар, съдържа глутамин, инулин и много полезно за организма вещество – инозитол.

Глутамин е аминокиселина, която участва в синтеза на протеини. В допълнение, той е незаменим за възстановяване на тялото, насърчава по-бързото зарастване на рани.

Инулинът, намиращ се в кокосовата захар, е полизахарид, получен от цикория. Той представлява фибри и е изключително полезен за чревния тракт и чревната флора. Именно поради способността на инулина да забавя усвояването на глюкозата, кокосовата захар има по-нисък гликемичен индекс от обикновената бяла захар.

Инозитол е подобно на витамин вещество, което тялото може да произведе самостоятелно. Учените са установили, че инозитолът е необходим за поддържане здравето на нервната система и участва в метаболитните процеси. При ядене на продукти с неговото съдържание, чувството на безпокойство, депресия намалява и работата на мозъка се нормализира. Също така помага за укрепване на кръвоносните съдове и изграждането на мускулна тъкан.

Трябва ли да включите кокосова захар в диетата си?

Ако разглеждаме кокосовата захар като заместител на обикновената тръстикова захар, тогава възниква въпросът колко по-здравословна е тя за фигурата. Мнението на диетолозите по този въпрос е различно. Някои от тях се застъпват за пълно отхвърляне на захарта и съветват да не се използват аналози и подсладители в процеса на отслабване. Други смятат заместването за приемливо и отбелязват, че кокосовата захар е безвредна за организма и дори намалява риска от развитие на заболявания, причинени от консумацията на прекомерни количества рафинирани въглехидрати.

Повечето диетолози се застъпват за хранителни системи, които използват естествени подсладители, като твърдят, че по този начин човек, който отслабва, изпитва по-малко стрес и в резултат на това постига по-големи резултати. Ако решите да включите кокосова захар в диетата си, докато отслабвате, не забравяйте да се уверите, че нейното количество се вписва в дневния прием на калории. Обикновено, когато човек използва сладки заместители, той може несъзнателно да консумира продукта в по-големи количества от преди.

Вреди

Говорейки за опасностите от кокосовата захар, важно е да се отбележи, че без значение какви полезни свойства има, тя все още остава захар. Прекомерната консумация на този продукт няма да бъде от полза за здравето. Количеството му, както всеки друг сладък продукт, трябва да се контролира и ограничава, особено ако следите фигурата си.

Разбира се, диабетиците трябва да внимават с кокосовата захар. Те трябва да се насочат към описаните подсладители по-горе с нулев или минимален гликемичен индекс.

Внимавайте дали сте предразположени към алергични реакции спрямо кокосовата захар. Не забравяйте да започнете да използвате кокосова захар в ниски дози и следете дали се случват някакви промени в тялото ви. Кокосовата захар е противопоказана в случай на индивидуална непоносимост към продукта.

В заключение

Не забравяйте, че няма добра захар. Всеки сладък аналог винаги има своите положителни и отрицателни страни. Затова всеки трябва самостоятелно да реши сам дали да замени обикновената тръстикова захар с кокосова захар или не. Все пак нищо не ви пречи да опитате от нея и да прецените дали тази захар е за вас или не. Любителите на карамела със сигурност ще останат очаровани от кокосовата захар.