Натриев Алгинат е сол на алгиновата киселина – вискозен полизахарид, който се извлича от морски водорасли. Той се използва в медицината като лекарство и е предназначен за лечение на стомашно-чревни заболявания, при които е необходимо неутрализиране на солна киселина. В хранително-вкусовата промишленост той играе ролята на стабилизатор и сгъстител и е известен като хранителна добавка Е401.

Може ли да се приема с храната?

Стабилизатори са специални добавки, които са част от подгрупата Е400 – Е499. Основната им цел е да формират и запазват текстури, последователност, форми. Те са предназначени да подобрят и запазят външния вид на продуктите, тъй като предотвратяват химическите и физическите промени. Стабилизатори се използват в производството на хлебни, млечни продукти, месопреработка и сладкарски изделия.

Натриевият Алгинат е безопасен за човешкия организъм поради естествения му произход. Той е емулгатор и в хранителната промишленост се използва като агент, задържащ водата. На опаковките на продуктите се обозначава с Е401, но освен това има и други имена: содиум алгинат и содиев алгинат. Хубаво е да знаете това, ако се храните здравословно и сте свикнали да проучвате етикетите на храните. Съставката е разрешена за употреба в бебешки храни.

Начин на получаване и страни на производство

Като полизахарид с естествен произход, натриевият алгинат се състои от остатъците от L-глуроновата и D-мануроновата киселини. Прахът от това вещество има бежов или светлокафяв цвят. Задържа добре влагата и лесно се разтваря във вода. Основното му приложение е свързано със способността за образуване на гелове.

Натриев Алгинат се получава от кафяви и червени водорасли. Страната, в която се набавят най-много такива водорасли е Индонезия. Страни като Филипините, Япония, Китай, Франция и Съединените Щати се занимават с извличането на продукта. В Индия, Русия и Чили също има малки преработвателни предприятия.

Солите на това вещество са отлични ентеросорбенти, но това не е единственото негово полезно свойство в медицината. Натриевият Алгинат също ускорява лечебния процес на раните. В допълнение, алгиновата киселина и нейните соли значително намаляват нивото на холестерола в кръвта. Тези свойства са познати от дълго време и водораслите се използват от повече от 300 години.

Интересни факти за Натриевия Алгинат

  • Учените се занимават с търсенето на безопасно и ефективно съединение, което свързва и отстранява радионуклидите от тялото, още 70-те години на миналия век. В изследванията са включени и морски водорасли тип фукус, които се различават от другите с богатството си на алгинова киселина и нейните производни.  Била е доказана високата ефективност на алгинатите при облъчване с радиация.
  • Повечето от лечебните свойства на водораслите морско зеле (ламинария) се дължат на съдържанието на алгинова киселина в него.
  • Във всички проучвания, проведени през ХХ век, се потвърждава безопасността на натриевия алгинат за човешкото тяло. Това дава възможност да се използва като хранителна добавка.
  • Допустимата дневна доза на Натриев Алгинат е установена от СЗО. Тя е до 50 милиграма на килограм телесно тегло. В Европейския Съюз и в много страни тази добавка е призната като безопасна и разрешена за употреба в хранително-вкусовата промишленост, включително и в бебешките храни.
  • Като хранителна добавка се използва за производство на сладки, мармалад, конфитюри и желета.
  • Използва се и за помътняване на напитки, които не съдържат алкохол, и за избистряне на сокове; в производството на майонеза; риба и желета; като хранителен стабилизатор.
  • Използва се в козметиката за производство на мехлеми, червила и кремове.

Ако желаете да закупите Натриев Алгинат Е401 на достъпна цена можете да го направите в нашия магазин от тук