Бетанин Е162 е натурален оцветител за храни и напитки. Добива се от червено цвекло (Beta vulgaris L. ssp.vulgaris). Бетанина се намира в кората, сока и върховете на растението. Обикновено бетанина се получава от екстракт от сока на червеното цвекло. Концентрацията на бетанин в червеното цвекло е 300-600 мг/кг. Оцветителя се намира също в кактусовата смокиня, листовото цвекло и листата на някои видове амарант.

Бетанина, ярко-червеният пигмент на червеното цвекло е бил изолиран за първи път през 1918-та година от Г. Шудел. Цвета на бетанинът се променя в зависимост от киселинността: при рН от 4 до 5 е ярко-червен, при повишение на рН придобива синьо-виолетов оттенък. В алкална среда бетанинът пертърпява хидролиза, в резултат на което придобива жълто-кафяв цвят.

Е162 съдържа азот и се разтваря във вода, може да има привкус на пръст. Бетанинът е относително нестабилно съединение: разпада се под въздействието на светлина, кислород и нагряване. Поради тази причина Е162 се използва предимно в сушени и замразени продукти, също и в продукти с относително кратък срок на годност.
Бетанинът не се разгражда при пастьоризация в продукти с повишено съдържание на захар. В сух вид е устойчив на въздействието на кислорода. Е162 е най-чувствителен към кислорода, когато се използва в продукти с повишено съдържание на вода и/или катиони на метали (мед, желязо). Антиоксидантите, например аскорбиновата киселина, забавят този процес.

Бетанин Е162 – приложение в хранителната промишленост

Оцветителя Е162 се използва широко в производството на сладолед и безалкохолни напитки, също в сладкарската промишленост: сладкиши, плодови и сметанови кремове. Ако дадено сладкарско изделие подлежи на температурна обработка, бетанина се добавя в края на процеса на изготовление. Е162 се добавя и в супи, доматени изделия, бекон.
Бетанинът също се използва за придаване на естествен цвят на месото и колбасните изделия. Е162 се използва и в хамбургерите, различни десерти, сладолед, конфитюри, мармалади, супи, сосове и сладкиши. Освен това бетанинът се използва широко и в козметичната и фармацевтичната промишлености.

Бетанин Е162 – влияние на организма, ползи и вреди

Вреден ли е бетанинът за нашето здраве? До момента не са открити отрицателни въздействия и вреди върху човешкия организъм, причинени от Е162. Единствено не се препоръчва при кърмачета и малки деца, заради възможността от повишено съдържание на нитрати. Съдържанието на нитрати в бетанинът зависи от начина по който се отглежда суровината (червеното цвекло и други растения от които се извлича) за производството му.
Бетанин Е162 носи значителна полза на човешкият организъм. Притежава антирадиационни и антиканцерогенни свойства. Счита се за обещаващо средство при лечение на хронична миелоидна левкемия, увреждане на ДНК и апоптозата, рак на млечната жлеза и други онкологични заболявания.
Бетанин Е162 можете да закупите от тук.