Експертите казват, че е особено важно всеки човек да приема ежедневно вещества, необходими за жизнените процеси в тялото си, като Бета Каротин. В тази статия ще разгледаме какво е Бета Каротин, в какви продукти се използва като оцветител и полезните и благоприятните му качества за организма.

Бета Каротин – какво е това?

„Елексир на младостта“, „Източник на дълголетие“, „Естествено защитно оръжие“ – тези названия определят едно уникално вещество. Неговото название е Бета Каротин.

Мнението на учените: провитамин А или, с други думи, Бета Каротин E160a е растителен пигмент от жълто-оранжев цвят, принадлежи към каротеноидната група. Тези вещества се образуват по време на фотосинтеза. Произвежда се също така от гъби, водорасли и бактерии. При прием на оцветителя Е160а, организма го преобразува в ретинол или витамин А.

Свойства на Е160а

За забавяне процеса на стареене в организма, намаляване на риска от развитие на инфекциозни заболявания и укрепване на имунитета, експертите препоръчват да ядете храни, съдържащи Бета Каротин. Какви са благоприятните му функции за организма?

 • Провитамин А, необходим за растежа на клетките.
 • Много добре се отразява на зрението – при проблеми с очите е препоръчително да се приема Бета Каротин.
 • Е160а поддържа здрави ноктите, косата и кожата.
 • Бета Каротинът е нужен за пълноценното функциониране на потните жлези.
 • Провитамин А влияе благотворно на развитието на ембриона по време на бремеността.
 • Е160а укрепва емайла на зъбите и костите.

С какво е по-полезен Бета Каротинът в сравнение с Витамин А

E160a е много по-полезен от нормалния ретинол (витамин А). Оказва се, че при предозиране на витамин А се наблюдават следните симптоми: гадене, повръщане, болки в ставите, сърбеж, колики в стомаха, нарушения на храносмилателния тракт.

Бета Каротинът не предизвиква такива странични ефекти. Основното предимство на E160a е, че то е напълно нетоксично и в големи количества не представлява опасност за човешкото здраве.

Провитамин А има способността да се отлага в депото (подкожна мастна тъкан). Бета Каротинът се превръща във витамин А в количеството, което е необходимо за човешкото тяло на даден етап от неговото функциониране. Тоест колкото и бета каротин да приемете, организма си взема и преобразува във витамин А точно толкова колкото му е нужно, а останалото ненужно количество Бета Каротин се депонира за по-късен етап или се изхвърля.

Как се усвоява Е160а в организма

Бета каротина се абсорбира в червата. Усвояването му зависи от такива фактори като пълнотата на разкъсването на клетъчните мембрани. Учените казват, че поради това целият морков се смила много по-зле, отколкото например пюрето от моркови.

В допълнение, експертите отбелязват, че термичната обработка на продуктите допринася за унищожаването на 30% от този витамин.

Бета-каротинът, подобно на всички каротеноиди, се отнася до мастноразтворимите витамини. Това означава, че за усвояването му са необходими мазнини. Ето защо, лекарите препоръчват да се ядат моркови със сметана или растително масло.

Трябва да се отбележи, че провитамин А е придружен от изключително важни антиоксиданти, като витамин Е и С. Те засилват действието си един на друг. Също така, витамин Е насърчава по-доброто усвояване на Бета Каротин.

Дефицит на провитамин А

Ако тялото получи недостатъчно количество E160a, могат да възникнат следните проблеми:

 • „Нощна слепота“ (когато се наблюдава зрително увреждане при намалено осветление)
 • зачервяване на клепачите, сухота на лигавиците на очите, разкъсване на зрителните органи при замръзване
 • суха кожа
 • пърхот и оредяване на косата
 • крехки нокти
 • чести вирусни инфекции
 • повишена чувствителност на зъбния емайл

Причините, водещи до горните симптоми, са различни. Най-често те се проявяват при небалансирана диета. Това означава, че храната се консумира с ограничено количество мазнини и протеини.

На второ място, причината за недостига на този витамин е метаболитно разстройство породено от твърде интензивно използване на E160a.

В допълнение, различни заболявания на черния дроб, панкреаса и жлъчните пътища могат да предизвикат недостиг на витамин А.

Ежедневната нужда от Бета Каротин

Известно е, че всяко човешко тяло трябва да получава ежедневно бета-каротин. Витамин Е160а е незаменим и препоръчителното дневно количество е около 5 mg.

Има няколко групи хора, които основно трябва да осигурят на тялото си горепосоченото вещество:

 • ако живеят в екологично неблагоприятни райони
 • изложени на рентгенови лъчи
 • състоянието на бременността и периода на кърмене
 • ако се вземат лекарства, които пречат на усвояването на мазнините

Интересно е също така, че хората, живеещи в райони с по-студен климат, се нуждаят от Бета Каротин в по-малко количества от тези, които живеят в горещи райони.

В кои продукти се съдържа провитамин А

Интересното е да се знае, че най-ниското съдържание на E160a имат жълтите растения, средно съдържание имат тези с оранжев цвят, а най-високо яркочервени продукти.

Бета Каротинът се съдържа в следните продукти:

 • в зеленчуци (моркови, тиква, спанак, зеле, тиквички, броколи, сладки картофи, зелен грах)
 • в плодове (пъпеш, кайсии, череши, манго, сливи, нектарини)

Морковите са лидер сред всички продукти описани по-горе. Той има в състава си около 6.6 mg провитамин А.

Бета Каротин се съдържа и в продукти като например:

 • горчица
 • глухарче
 • зелени листа от цвекло

Концентрацията на това вещество в зеленчуците и плодовете зависи от степента на зрялост и сезона.

Мнения на потребителите за провитамин А

В интернет има много мнения на хора, които приемат бета-каротин. Отзивите им са 100% положителни. Не са забелязани странични ефекти.

Пациентите твърдят, че продукта, който им помага за укрепването на косата и ноктите, както и за елиминирането пърхота е именно Бета Каротин. Техните прегледи също така показват, че с прилагането на горепосоченото вещество, състоянието на кожата се подобрява и се елиминират и такива неприятни явления като зачервяване на клепачите и сухота на лигавиците.

Освен това има и много мнения на хора, които в резултат на приемането на Бета Каротин чувстват намаляване на умората и повишаване на тонуса. Те значително подобряват настроението си и дори в някои случаи Бета Каротина помага за справяне с депресии.

Противопоказания

Бета Каротинът или E160a не е опасен за човешкото тяло. Той е нетоксичен и не е канцерогенен. Също така не насърчава развитието на мутации, което е особено важно за ембрионите.

Провитамин А няма противопоказания. Но в някои случаи (например редовна прекомерна консумация на Бета Каротин) може да се появи каротинемия. Това е безопасно състояние и води до леко пожълтяване на кожата.

Ако оцветяването на кожата не се промени, дори ако приемът на Бета Каротин е преустановен, трябва незабавно да потърсите лекар.

В много редки случаи е документирана индивидуалната непоносимост към провитамин А.

Трябва да се отбележи, че E160a е съвместим с други лекарства и дори с алкохол. Единственото изключение е лекарството „Xenical“. Ако използвате това лекарство, усвояването на Бета Каротин се намалява значително – с почти 30%.

Витамин Е160а е изключително важно вещество за тялото. Той засяга състоянието на кожата, косата, ноктите и не само. Ето защо, при дефицит на Бета Каротин, е необходимо да включите храни, които да го съдържат във вашата диетата. В допълнение, това вещество може да се приема като част от мултивитаминови комплекси.

 

Ако желаете да поръчата Бета Каротин от нашия сайт, можете да го направите от тук. Предлагаме достъпни цени за този оцветител за производители на едро и дребно. При нас може да намерите оцветител Бета Каротин 1% и Бета Каротин 10%. Произхода на добавката е Европейския Съюз, като се предоставя надлежен сертификат за произход.