Еритритол Е968 (еритрит) – това е многоатомен захарен алкохол (полиол), който също като ксилитола и сорбитола е сладък на вкус, но не притежава свойствата на етанола. За първи път е синтезиран през 80-те години на двадесети век. В хранителната промишленост е познат като хранителна добавка с код Е968. Добива се от 100% естествени суровини, от растения съдържащи нишесте, например царевица, тапиока и др.

Среща се в някои плодове – круши, грозде, диня, също и в някои продукти на ферментацията – бира, вино.
Еритритолът има интересен вкус, понеже след поглъщане предизвиква охлаждащ ефект в устата. Готовият продукт представлява бял прах на кристали, на вкус напомнящ на обичайната захар, но има  70-80% сладост от тази на захарта. По тази причина учените го наричат обемен подсладител.

За разлика от сорбитола и ксилитола, еритритола има нулева калорийност. Това е важно за обемните подсладители, понеже се използват в по-големи количества за разлика от интензивните подсладители. Получава се така, че човек получава не толкова сладък вкус, но за сметка на това не получава никакви калории.

Влияе положително на нивото на глюкозата и инсулина

Тъй като еритритола не участва в метаболизма на организма, той не влияе нито на нивото на глюкозата, нито на нивото на инсулина. Това го прави идеален за прием от хора с нарушения на въглеродния обмен или хора, грижещи се за своето здраве.

Ползи и вреди от еритритола

Всеки нов продукт преминава през предварителни изследвания и тестове за безопасност. Уникалността на еритритола се заключава в това, че в следствие на многочислени изследвания е доказано, че е напълно безвреден и нетоксичен за човешкото тяло.
Освен, че еритритола е безвреден, той също е и полезен:

  • не съдържа калории и не повишава нивото на глюкозата и инсулина, което го прави идеален за хранителна добавка в диетични продукти
  • предпазва от кариес и заболявания на устната кухина, по-ефективен от ксилитола
  • той е антиоксидант, понеже абсорбира свободните радикали

Еритритол Е968 може да се използва в домашно приготвени тестени изделия, или просто като подсладител за чай, кафе и др. Не трябва да се забравя, че консумацията на над 50гр. еритритол на ден може да доведе до разстройство.

Еритритолът е подходящ за консумация от диабетици и се счита, че е много по-качествен от други подсладители като цикламат, аспартам и захарин.

Домашни рецепти съдържащи еритритол можете да откриете тук.

Можете да закупите висококачествен Еритритол произведен във Франция от тук