Разноцветни скъпоценни камъни, сини вълни, върху които се носи платноход, красиви пеперуди и феерични цветя, украсяващи торти… Трудно е да се повярва, но всичко това е възможно благодарение на подсладителя изомалт Е953.

сладкарство с изомалт

Какво представлява той и има ли от него полза, освен естетическа? Ще се постараем да ви разкажем за този продукт на двойната преработка на захарното цвекло и да изясним какви са неговите предимства и недостатъци.

Какво представлява?

Изомалтът (Е953), също наричан палатиноза (Isomaltulose) е нискокалоричен въглехидрат, който в природата се среща в пчелния мед и някои съдържащи захар растения като захарната тръстика и захарното цвекло.

На вкус напомня на захароза, а на външен вид на захарта – бял кристален прах без мирис, лесно разтворяем във вода.

изомалт е953

Кога е създаден изомалт Е953?

В края на 50-те години на ХХ-ти век, в компанията Stodola, по време на процес на добив на захарозни декстрани (полизахариди), се е получил отпадъчен производствен продукт, който нарекли изомалт.

През 1990-та година този заместител на захарта е бил признат за безопасен и одобрен за употреба в САЩ. По-късно неговата безопасност и възможност за всекидневна употреба са потвърдили и от Обединеният комитет на експертите по хранителни добавки BO3 и EEC Scientific Committee of Food (Научен комитет по продуктите на Европейския Съюз). След това в повечето страни по света започнало неговото широко използване в хранително-вкусовата и фармакологичната промишлености.

Полезни свойства

Благодарение на множество проведени научни изследвания, може категорично да се отговори на въпроса: „Какво е изомалт Е953 и с какво е полезен?“
За разлика от познатата на всички захар, палатинозата е диетичен и нискокалоричен продукт. В 1гр. изомалт се съдържат 2,4ккал.

Това вещество е пробиотик, който влиза в ролята на баластно вещество, създаващо чувство на ситост и запълненост на стомаха. Освен това, забавеното усвояване на изомалта от организма спомага за съхранението на силите и енергията за по-продължително време.

Ниският му гличемичен индекс (от 2 до 9) правят продуктите с изомалт Е953 достъпни за хората, страдащи от захарен диабет. При употребата му не се получава рязко увеличение на глюкозата в кръвта и съответно няма резки покачвания на нивото на инсулина и захарта.

Заради сложните химични реакции, протичащи при производството на изомалта, той не се явява храна за бактериите в устната кухина и затова не причинява кариес.

Минуси на изомалта

По време на изследването на изомалта, учените са се стремили не само да отговорят на въпроса какво е той, а също и да открият всички възможни негативни подледствия от консумацията му.

Както се е оказало, отрицателните въздействия не са много. Преди всичко, приемането му в прекомерно големи дози предизвиква диария и метеоризъм. Ако подсладителя се използва в умерени количества и постепенно, подобни странични ефекти не биха се проявили.

Изомалт Е953 за боледуващите от диабет

Благодарение на факта, че палатинозата се усвоява лошо от стените на червата и не предизвиква значително повишение на нивото на захар и инсулин в кръвта, тя се използва широко в цял свят, за производство на продукти, предназначени за боледуващи от диабет, също и за хората съблюдаващи по-здравословно хранене.

С изомалт се произвеждат безалкохолни напитки, млечни продукти, сокове, сладкарски изделия и бонбони. Подсладителя се съчетава прекрасно с мнозинството ароматизатори и подчертава вкуса на продуктите.

Сладкарски изделия

В наше време за декориране на различни сладкарски изделия често се използва изомалт. Изомалта не само поддържа придадената форма, но съхранява и обема. Също е разтеглив, податлив на ръчна обработка. От карамела на изомалта могат да се създават и най-невероятните форми, устойчиви на високи температури и не прилепващи към ръцете.

сладки с изомалт

 

Как се правят украшения от изомалт Е953?

Някои сладкари създават от изомалт буквално произведения на изкуството, но трябва да се борави с него много внимателно, заради високите температури, на които се обработва.

е953

Начин за приготвяне на изомалт за украшения, бонбони, захарни петлета и др.:

  • Изомалта се смесва с филтрирана или дестилирана вода в малка тенджера от неръждаема стомана (около 30мл вода на 500гр. изомалт)
  • Получената смес се поставя на котлона и се държи там, докато кипне
  • В тенджерата трябва да се закрепи сладкарски термометър така, че датчика му да е в кипящата смес, но без да опира в дъното на съда
  • След като сместа достигне 167°С, тенджерата се сваля от огъня.
  • След като температурата на сместа се охлади до +60°С, се слагат силиконови или латексови ръкавици на ръцете и творчеството може да започне.

Изомалт на едро или дребно можете да закупите от тук.