В статията ще разгледаме понятието Инозитол (Витамин B8): какво е това, каква полза носи на организма и къде може да се намери. Също ще разгледаме, съществуват ли медицински препарати с този компонент в качество на активно вещество.

За правилното функциониране на организма е необходимо редовно приемане на витамини от различни групи. Те изпълняват множество функции: участват в процесите на обмяна на веществата, повишават активността на ензимите, микроелементите, аминокиселините и т.н.

инозитол

Инозитол: какво е това?

Инозитолът е Витамин B8. В медицинската класификация е прието да се счита за витаминоподобно вещество.

Човешкия организъм е способен сам да си набавя инозитол, от глюкоза. Впоследствие се натрупва в тъканите: в черния дроб, сърцето, върху ретината на очите, в спермата при мъжете, също така и в главния и костен мозък.

Влияние на инозитола върху организма

До момента разгледахме информацията относно веществото „инозитол“: какво представлява, как се произвежда от организма и къде се натрупва. Следва актуалния въпрос: защо е нужен на организма и какви функции изпълнява? Разглеждането на този въпрос би било най-удобно във вид на няколко кратки тези.

Каква е ролята на витамин В8:

 • Липотропик. Витамин B8 нормализира циркулацията на липидните групи. При наличието на достатъчно количество от него в тялото, стимулира производството на фосфолипиди, които на свой ред участват в процеса на отстраняване на лошите мазнини от черния дроб. Липсата на инотизол е способна да предизвика мазна дегенерация на чернодробната тъкан.
 • Предпазващ мембраните. Витамин B8 прави защитната обвивка на клетките по-малко пропусклива. В резултат на това намалява възможността за нейното увреждане и проникване на вредни вещества.
 • Антиатеросклеротик. Инозитолът предотвратява появата и фиксирането на мастните плаки в съдовете поради взаимодействието му с липид-протеиновите групи в кръвта. Това помага да се предпази тялото от атеросклероза, хипертония и затлъстяване.
 • Регулатор на минералите, отговарящи за състоянието на нервната система – цинк и мед.
 • Анксиолитик и антидепресант. Витамин B8 насърчава процеса на възстановяване на нервните тъкани в гръбначния и в главния мозък. По този начин подобрява качеството на съня, облекчава тревожността и успокоява. Инозитолът е необходим при неврологични или умствени аномалии като депресия, различни фобии, нарушения на координацията на движенията, биполярни разстройства, мания за преследване, при паник атаки или тежко шоково състояние.
 • Осмолит. Участва в протеиновия синтез по време на стрес. В допълнение, той е в състояние да повиши нивото на издръжливост и функционалност на системите и организма при нестандартни физически условия.
 • Инхибитор на ракови клетки. Инозитолът потиска растежа им в черния дроб, панкреаса, червата, черния дроб, млечните жлези и кожата.

Както разбираме, витамин В8 оказва положително влияние на много от системите в организма и изпълнява важни функции.

Ежедневна потребност от витамин B8

Както споменахме по-горе, човешкия организъм може самостоятелно да синтезира инозитол от глюкоза. Произведеното от организма количество е около 75% от нужното количество, за нормално функциониране на всички системи в тялото.

Ежедневната потребност на организма от витамин В8 е 4-8 грама. Не е трудно да се досетим, че около 1-2 грама от количеството трябва да се приема допълнително. Това може да става чрез приеманата храна, също така и чрез витаминни комплекси, един от които е инозитола.

Гореспоменатата потребност от витамина В8 се отнася за здрав човешки организъм. При наличие на психологически или физически стрес, се препоръчва удвояване на необходимото количество, а по време на нервни разстройства, допълнителното количество се разглежда индивидуално.

Симптоми на недостиг на инозитол в организма

Витамин В8 се различава от останалите витамини, тъй като недостига му не е придружен с визуални признаци на авитаминоза или хиповитаминоза. Единствения признак, по който може да узнаем, за недостига му, е появата на кожно заболяване като екзема. Разбира се, появата на екзема може да е и по множество други причини.

инозитол

При някои показания също се препоръчва провеждане на терапия с витамин В8, като например:

 • стресово изтощение
 • безсъние, свидетелстваща за психически или физически нарушения
 • повишено ниво на холестерол
 • затлъстяване на черния дроб или наличие на опасност от такова
 • чести случаи на запек
 • рязко влошаване на остротата на зрението, което не е свързано с травми
 • прекомерно опадване на косата
 • нарушение на координацията на движенията
 • психически разстройства
 • понижаване на репродуктивните функции

Къде се съдържа инозитол / витамин B8

По-горе споменахме, че организма сам си набавя около 75% от нужния запас на витамин В8. За да се случва това, е нужно да му се доставят необходимите за целта хранителни продукти от растителен или животински произход, а също така и да следим за състоянието на стомашно-чревния тракт.

инозитол цена

Инозитола се съдържа в прясното и киселото млека, говеждия дроб, говеждото месо, свинското месо, яйчените жълтъци, сардините, рибата тон, стридите, пшеничните кълнове, ечемика и овесеното брашно, пресния грах, фъстъците, цитрусовите плодове (с изключение на лайм и лимон), стафидите и пъпешите.

В растителните продукти витамин В8 се съдържа няколко пъти повече, отколкото в животинските. Важно е този факт да се има впредвид при недостиг на веществото в организма. Също така е желателно продуктите да не са преминавали през продължителна термична обработка, понеже тогава витамина се разтваря. Най-добре е продуктите при които е възможно, да се приемат сурови.

Не трябва да забравяме още един важен факт. Както показват научните изследвания, алкохолът, кафето, чая и лекарствата със сулфонамиди могат да блокират производството на витамин B8 и да намалят неговата усвояемост. Ето защо на хората, които редовно използват тези продукти, се препоръчва да приемат инозитол и чрез специализираните хранителни добавки.

Витамин B8 в медицинските продукти

Недостига на инозитол в организма трудно може да се компенсира чрез специализирани диети, тъй като концентрацията му в хранителните продукти е сравнително ниска. Поради тази причина се произвеждат специализирани витаминно-минерални комплекси. Инозитол може да се намери под названията „инозитол“ (nositol), “инозитол + холин“ (Inositol + Cholin), “лецитин“.

витамин б8

Също така достатъчно ефективни са и кремовете и шампоаните, съдържащи витамин В8.

Дозировка на витамин B8

Профилактичната дневна доза е около 1.25гр (на прах), един път за деня, по време на хранене.

Терапевтичната дневна доза витамин В8 варира в зависимост от тежестта и симптоматиката на третираното заболяване. Препоръчително е дозата да бъде определена от лекар. Когато се налага да се приемат по-големи дневни дози инозитол, е добре те да бъдат разделени на части от по максимум 4гр., в противен случай организма не успява да усвои успешно веществото.

Не се препоръчва употребата на инозитол от кърмещи или бременни, понеже липсват данни за възможните ефекти върху плода или новороденото.

Признаци на предозиране с инозитол

В случаите, когато организма сам си набавя витамин В8 (включително и от храната), не може да се получи предозировка с него. Това се дължи на добре установената система на неговото функциониране. Ако се получи прекомерно количество инозитол, синтезът му временно спира и излишъкът се отстранява чрез бъбреците.

Предозировка с витамин b8 може да се получи единствено, когато той бъде приеман като лекарствено средство. В такива случаи може да възникне диария, безсъние, състояние на общо нервно възбуждане, световъртеж и завишено артериално налягане.

Избавянето от споменатите симптоми не представлява трудност. Достатъчно е да пием повече течности (вода, кафе, чай, диуретици). В резултат на това излишният инозитол ще напусне тялото с урината в продължение на няколко часа.

Инозитол Витамин В8 на дребно или на едро можете да закупите от тук.