Карнитин или L-Карнитин, или Л-Карнитин се използва широко като спортна хранителна добавка, с цел изгаряне на мазнини. Но това не е единствената цел с което се приема карнитин. Наричат го още витамин B11 (Bt), въпреки, че не се явява витамин.

Карнитина е витаминоподобно вещество, отнасящо се към витамините от група B, което за разлика от витамините, се синтезира в човешкото тяло. Съществуват две форми на това вещество: L-карнитин и D-карнитин. L-карнитин се използва за отслабване, а D-карнитин е опасен и вреден за организма, понеже свойствата му са в пълна противоположност на тези на L-карнитина. Ние ще разгледаме свойствата на L-карнитина.

L-карнитина се синтезира от две незаменими аминокиселини (метионин и лизин), в черния дроб и бъбреците, а в последствие се разпространява и по останалите органи. Във всеки един момент човешкото тяло съдържа L-карнитин, в мускулите и в черния дроб. Механизма на действие на това вещество се основава на утилизация на мастните киселини, т.е. пренася мазнините в клетката, където те изгарят в митохондриите, освобождавайки енергия.

Основния източник на карнитин за организма е храната, най-вече месото и млечните продукти. В растителните храни съдържанието на карнитин е в незначително количество. Когато заради недостатъчен прием чрез храната се получи дефицит на карнитин в организма, черният дроб и бъбреците започват да го синтезират, за да компенсират недостатъка. Процеса на синтезиране на карнитин зависи от много други вещества като:

 • Витамини: С, В3, В6, В9
 • Минерали: желязо
 • Аминокиселини: лизин и метионин
 • Ензими

Ползи от L-карнитина

Освен влиянието върху липидния метаболизъм, карнитина има и допълнителни свойства и ефекти. Изброяваме основните от тях, за които по-подробно можете да прочетете по-долу в статията:

 • участва в процеса на изгаряне на мазнините в мускулната клетка
 • влияе на умствената активност
 • лек анаболен ефект
 • насърчава детоксикицията
 • влияе върху сърдечно-съдовата система
 • Изгаряне на мазнини

Основната функция на карнитина е да подпомага организма в изгарянето на мазнините. В процеса на разграждане на мастните киселини в митохондриите участва не само карнитина. Той подпомага единствено процеса в който мастните киселини попадат във вътрешността на мускулните клетки, а мазнините трябва да достигнат до митохондриите и да преминат двойните им мембрани. За целта вече е нужно второ вещество, с което L-карнитина работи в тандем – коензим Q10 или убиквинол. Понякога към схемата се включва и липоевата киселина.

За да не се прекъсва изгарянето на мазнини, е добре L-карнитин да се приема заедно с коензим Q10, чието съдържание с възрастта намалява в организма.

Задължително трябва да се знае, че в спокойно състояние на организма, карнитина не дава никакъв ефект. Най-голям ефект от карнитина се получава, когато приемането му съвпада с физически натоварвания. Отделянето на мастни киселини от мастните клетки се случва единствено с помощта на физически натоварвания.

Физическите натоварвания трябва да бъдат адекватни, а не 20-30 минутни. Причината за това е че запасът от мастните киселини започва да се използва, чак когато запасът от гликоген е изчерпан. Точно тогава организма започва да използва мазнините като източник на енергия. Този процес започва след около 30-40 минути след началото на интензивна тренировка. В такъв случай, за да се изразходи адекватно количество мазнини при тренировка, тя трябва да продължи поне още минимум 30 минути.

Получава се следната картина – към мускулната клетка се подават мастни киселини, а карнитина спомага за извършването на този процес. Изгарянето на мазнините отдава енергия, която организма използва по предназначение, за мускулите, сърцето, мозъка.

Влияние на умствената активност

Увеличение на умствената и физическа енергия – също приятен ефект от L-карнитина. При изследвания на карнитина е забелязано, че при използването на 2гр. карнитин на ден, в продължение на 6 месеца, се повишават показателите на умствената и физическа активност. Повишава се и издръжливостта на организма към всякакви физически и умствени натоварвания.

Употребяването на карнитин преди физически натоварвания повишава издръжливостта, което подпомага за по-интензивни тренировки, а чрез по-интензивните тренировки, ще изгорим още повече мастни киселини.

Карнитина има невротрофичен ефект и възстановява структурата на нервната тъкан.

Лек анаболен ефект

Анаболния афект на карнитина е голям плюс в спорта и фитнеса. Забелязано е, ч L-карнитина е способен да увеличава мускулната маса, разбира се не колкото тестостерона, хормона на растежа, инсулина и други препарати. В процеса на „сушене на тялото“, което се извършва от бодибилдъри и спортисти, карнитина не позволява загуба на мускулна маса, а спомага организма да изразходва само запаса от мазнини, т.е. подкожната мазнина се топи, а мускулите си остават с предишният си обем.

Детоксикация

Детоксикационния ефект се заключва в това, че L-карнитина подпомага работата на черния дроб и спомага за обезвреждането на органически киселини и ксенобиотици, също подпомага редица ензими. Допълнително, L-карнитина се явява антидот при отравяне с валпроева киселина.

Влияние на сърдечно-съдовата система

Въздействието върху сърдечно-съдовата система също не остава незабележима. Конкретния ефект върху нея се изразява в снижаването на нивото на холестерина, което възпрепятства прогресията на атеросклерозата и развитието на сериозни заболявания като миокарден инфаркт и мозъчен инсулт.

Освен това, карнитина подобрява метаболизма на сърдечния мускул, който, както е известно се храни на 70% с мастни киселини. Поради тази причина в развитите страни карнитина има широка употреба в схеми и курсове за лечение на сърдечно-съдови заболявания.

В допълнение към всички изброени ефекти, L-карнитина има антиоксидиращ ефект, неврозащитен ефект, повишава имунитета и устойчивостта на стрес и предотвратява развитието на остеопороза.

В някои ръководства L-карнитина се препоръчва като допълнителен медикамент при лечение на сърдечни заболявания, хипертония, захарен диабет, тиреотоксикоза, анорексия и др.

Кои хранителни продукти съдържат L-карнитин

С най-високо съдържание на L-карнитин е червеното месо: говеждо, свинско, овче и др. Съдържа се също и в млечните продукти.

Продукти със съдържание на Л-карнитин

Продукт Количество Съдържание на Л-карнитин
говеждо месо 100гр. 95мг.
говежда кайма 100гр. 94мг.
свинско месо 100гр. 27,7мг.
бекон 100гр. 23,3мг.
риба треска 100гр. 5,6мг.
пилешки гърди 100гр. 3,9мг.
сладолед 100гр. 3,7мг.
пълномаслено мляко 100мл. 3,3мг.
извара 100гр. 1,1мг.
аспержи 100гр. 0,195мг.
бял хляб 100гр. 0,147мг.
макарони 100гр. 0,126мг.
фъстъчено масло 100гр. 0,083мг.
ориз 100гр. 0,0449мг.
яйца 100гр. 0,0121мг.
портокалов сок 100гр. 0,0019мг.

Да се приема карнитин с храната е добре, но колко месо е нужно да ядем на ден, за да получим адекватна доза карнитин, нужен за спортуване? В обикновеният живот нужната за организма дневна доза карнитин е около 300мг, а при спортуване или фитнес тренировки, нуждата от него се повишава до 2000мг и повече. Поради тази причина L-карнитина масово се използва като хранителна добавка от спортуващите.

Коя разновидност на L-карнитин е най-ефективна за отслабване

Л карнитина се произвежда в няколко вида химически съединения:

Л-карнитин тартрат

Тази разновидност на карнитина се препоръчва за хора с проблеми с наднормено тегло. Тя притежава най-активната форма, а нивото на биодостъпност е дори по-високо, отколкото на чистия Л карнитин (база). Попадайки в хранителния тракт, препарата с лекота се разгражда на чист карнитин и винена киселина, които се усвояват от организма поотделно. Именно затова най-често тази разновидност на Л карнитина се препоръчва при отслабване.

100 % Чист L-карнитин (База или Free Form Base)

Спортистите наричат тази разновидност карнитина база, или класически карнитин. По биодостъпност не отстъпва на карнитин тартрат.

Л-карнитин фумарат

В даденото съединение биодостъпността значително изостава. То се получава от съединението на фумарова киселина и чист Л карнитин. Дадената сол притежава занижен липотропен ефект, като преимуществото на веществото е влиянието му върху работата на сърцето и кръвоносните съдове.

Ацетил Л-карнитин

Ацетилкарнитина е изобретен сравнително наскоро. Към обичайния карнитин е прикрепена ацетилна група. По този начин производителите са предполагали, че ще повишат биодостъпността и усвояемостта на съединението от организма. За съжаление това не се е случило, което е минус. Тази разновидност на карнитина обаче притежава отлична степен на проникновение през хематоенцефалната бариера на главния мозък, което е огромен плюс. В резултат на това ацетилкарнитина стимулира метаболическите процеси в мозъка, подобрява паметта, мисленето и е отличен препарат за третиране на ментална изостаналост при възрастни хора и синдрома на хроничната умора.

Пропионил Л-карнитин

Тази разновидност на Л-карнитина е в съединение с аминокиселината глицин. Получава се комплекс – глицин пропионил-Л-карнитин. Основната му функция, освен участието му в липидния обмен, е ускоряване на синтеза на азотния оксид (NO). Това е много важно вещество, което се синтезира в клетките на кръвоносните съдове и спомага за разширяването на кръвоносните съдове. Този ефект е много важен за хора със сърдечно-съдови заболявания, страдащи от исхемична болест на сърцето, сърдечна недостатъчност, интермитентна клаудикация, еректилна дисфункция и др. Веществото притежава антиоксидантни свойства, усилва синтеза на тестостерон, влияе положително на качеството на спермата, занижава нивото на млечната киселина след тренировка, също повишава издръжливостта. Заедно с ацетил Л-карнитин се използва за лечение на синдрома на хроническата умора.

Показания и противопоказания на Л-карнитина

Показания:

Обширните свойства на карнитина позволяват неговото използване не само за отслабване, но и за третиране на някои заболявания:

 • диабет
 • сърдечно-съдови заболявания
 • нуждаещи се от възстановяване на черния дроб
 • СПИН (много от лекарствата за лечение на СПИН предизвикват недостиг на карнитин в организма, което налага приемането му от болните)
 • при увредени бъбреци и черен дроб (тези органи отговарят за синтезирането на карнитин в организма, чието ниво трябва да се регулира при нужда)
 • хора с риск за развитие на тромбоза

Противопоказания:

Въпреки, че навсякъде ни уверяват, че Л-карнитина е безопасен препарат, съществуват редица заболявания, при които приемането на Л-карнитин трябва да се извършва под лекарски контрол:

 • захарен диабет
 • хипертония
 • цироза на черния дроб
 • болест на периферните кръвоносни съдове
 • проблеми с бъбреците

Сред негативните ефекти можем да изброим следните рядко срещани: безсъние, главоболие, гадене, проблеми със стомашно-чревния тракт.

Обикновено негативните ефекти се срещат при хора с индивидуална непоносимост към някой от компонентите на Л-карнитина.