В 21-ви век – векът на високите технологии и строгите стандарти за физическа красота, но в същото време и на сериозните заболявания, изобретения като заместител на захарта се радват на висока популярност. Във връзка с широкото разпространение на малтитол – популярният заместител на захарта, крайният потребител се интересува от ползите и вредите от него.

Какво е малтитол?

Малтитол (малтит) е хранителна добавка с натурален произход, с международен код Е965. Крайният продукт се добива чрез нагряване и карамелизация на неговият полуфабрикат – малтитоловия сироп.

Малтитоловият сироп съдържа 80% малтит, като в състава му влизат и други вещества (основно сорбити). Сиропът се добива чрез прости химически реакции – хидролиза на нишесте (царевично или картофено) и насищането му с водород.

В сравнение със захарта, малтитолът е с по-слаба сладост, но въпреки това се отнася към калоричните подсладители. Е965 съдържа два пъти по-малко калории от захарта – 2.1ккал/1 грам.

Малтитолът се разтваря много добре във вода, а в спирт е по-слабо разтворим. При подлагане на термична обработка с висока температура, се наблюдават незначителни промени във вкусовите свойства.

E965 се използва широко в сладкарската промишленост за производството на бонбони, бисквити, шоколадови продукти, сладолед, също се използва в чиста форма вместо захар.

Малтитол се предлага под формата на прах с бял или леко жълтеникав цвят или сироп. Разрешен е за употреба във всички страни по света.

Във фармацевтиката Е965 се използва при производството на сиропи и суспензии за деца.

Употреба на малтитол при захарен диабет

Свойствата на веществото малтитол позволяват неговата употреба от болни от захарен диабет, без значение кой тип. Гликемични и инсулинови индекси, калории, степен на усвояване – всички тези показатели имат стойности в рамките на нормите за диабетици.

Гликемичният индекс на малтитол варира около 30, което е почти два пъти по-малко отколкото в захарта. За диабетиците е важно веществото да се усвоява в кръвта постепенно, а не изведнъж. По този начин се избягват резките промени в нивото на кръвната захар.

Инсулиновият индекс на Е965 е приблизително 25, което е положително свойство за диабетици, но пациентите с хиперинсулинемия трябва да избягват употребата на този продукт.

Освен всичко изброено, малтитолът се препоръчва за хора с наднормено тегло и хора, стараещи са да възстановят фигурата си, или да я поддържат. Веществото не се разпознава от организма като бърз въглехидрат, така че храносмилането му не се придружава от натрупване на мазнини в черния дроб и мускулите.

Диетолозите предлагат малтитолът на тези, които искат да се избавят от зависимостта си от захар, но не искат напълно да се лишат от сладко.

Малтитол – вреди и ползи

Ползата от Е965 се заключава в следните свойства:

  • не влияе на нивото на глюкозата в кръвта
  • подходящ е за хора с наднормено тегло или с нарушения в обмените на веществата (заради ниската калоричност в сравнение с обикновената захар, употребата му се отразява много по-слабо на фигурата и натрупването на излишни килограми)
  • не влияе негативно на зъбния емайл (поради липсата на реакция към активността на бактериите, малтитолът не причинява кариес)

Негативни ефекти от използването на малтитол не са установени до момента, но трябва да се знае, че този факт е проверен при максимална дневна доза 90 грама.

Превишаването на максималната дневна доза от малтитол, може да предизвика смущения в стомашно-чревният тракт:

  • повишено отделяне на газове
  • подуване на корема
  • разстройство

Важно е да се помни, че реакцията на организма при прием на конкретни вещества е строго индивидуална. Вследствие на това, прекомерната употреба на Е965 може да предизвика смущения в процеса на метаболизма на въглехидратите.

В допълнение, злоупотребата с малтитол е съпътствана от значително увеличение на нивото на инсулин, така че хората, които трябва да контролират нивото на инсулина си в рамките на определени граници, е по-добре да не превишават максималната дневна доза.

Също така обемът на дневната доза малтитол, използван от диабетици, задължително трябва да се координира с ендокринолог индивидуално.

Малтитол на едро или на дребно можете да закупите от тук.