Недостигът на калий в организма може да предизвика симптоми като слабост и хронична умора. Калият е отговорен за нормалното функциониране на организма на клетъчно ниво.

Лимонената киселина подсилва съпротивителните функции на организма срещу инфекции и извежда токсините от тялото.

Съединението на двете споменати вещества е позволило да се създаде уникална хранителна добавка – калиев цитрат. Продуктите, обогатени с антиоксиданта Е332 не само се съхраняват по-дълго, имат приятен вкус и са източници на важен макроелемент.

Калиев цитрат – наименования

  • Potassium citrates/Potassium citrate: международно название
  • калиев цитрат: български
  • Е 332 (Е-332): индекс в европейската кодова система
  • citrate de potassium: френски
  • Kaliumcitrat: немски
  • цитрат калия/ГОСТ 54572–2011: руски
  • калиев цитрат 1-заместен безводен (Potassium dihydrogencitrate)
  • калиев цитрат 3-заместен 1-хидрокси (Tripotassium citrate)

Калиев цитрат – тип на веществото

Хранителната добавка Е332 се причислява към групата на антиоксидантите, подгрупа цитрати. Представлява 1-заместен (безводен) или 3-заместен (воден) калиев цитрат. Първият се обозначава с код Е 332(i), а вторият с Е 332 (ii).

Под общо наименование калиеви цитрати добавката изпълнява няколко функции в различни отрасли на промишлеността:

  • регулатор на киселинността
  • стабилизатор
  • емулгатор
  • цветен фиксатор
  • синергист на антиоксиданти

Получава се чрез взаимодействието на лимонената киселина с алкали: калиев карбонат или калиев хидрооксид.

Свойства

  • цвят: бял до светло-жълт оттенък
  • формула: KC6H7O7 (1-заместен), K3C6H5О7•Н2О (3-заместен)
  • външен вид: фин кристален прах, прозрачни кристали
  • мирис: липсва
  • разтворимост: добра във вода, по-слаба в алкохол
  • вкус: Е332(i) – кисел, E 332 (ii) – солен

Калиев цитрат – приложения

Основната употреба на Е332 е в различните отрасли на хранителната промишленост. Веществото може да се използва като подправка и самостоятелна ароматна добавка към ястията.

В качеството си на стабилизатор и регулатор на киселинността, калиевият цитрат се включва в следните продукти:

  • конфитюри, мармалад, желе
  • желатин
  • сокове, нектари, плодови компоти
  • хлебни изделия, сладкарски изделия, десерти
  • маргарин, растителни масла (с изключение на получените чрез студено пресоване и зехтин)
  • свинска мас
  • майонези
  • плодови и зеленчукови консерви

Калиевите цитрати се използват при млечните продукти, за предотвратяване втасването на продукцията. Е332(i) се добавя в млякото, подлежащо на продължителна термична обработка. Стабилизиращите свойства на добавката повишават термоустойчивостта.

Благодарение на свойствата на калиевият цитрат да възстановява баланса на солите, да подобрява консистенцията, фиксира оцветители, той се използва и при производството на:

  • нарязани месни продукти
  • необработена риба и морски дарове (включително замразени)
  • сухо и сгъстено мляко

В качеството си на разтворител на соли, калиевият цитрат се използва в технологическия процес на производството на топени сирена. Е332(i) същественно удължава срока на годност, придава на продуктите необходимият вискозитет и еластичност, също приятен вкус.

В медицината калиевият цитрат се изплзва като средство за алкализиране на урината при редица заболявания:

  • цистит (понижава болката и възпаленията)
  • чревни инфекции (убива пръчковидните бактерии Escherichia coli)
  • стафилококови инфекции (елиминира патогените)

Под различни непатентовани названия, Е332 се използва като самостоятелна хранителна добавка, за компенсиране на недостатъка на калий в организма.

Поради способността на калиевият цитрат да блокира чувствителността на нервните окончания, той се добавя в пастите за чувствителни зъби.

В козметиката Е332 се използва като основа за шампоани и при производството на прозрачен сапун.

Калиевият цитрат се използва още при:

  • производство на цигарена хартия
  • производство на торове
  • в реагентите за боядисване на тъкани
  • проявяване на цветни ленти във фотографията и др.

Ползи и вреди

От гледна точка на биохимията, калиевият цитрат се счита за напълно безопасно вещество. Йоновите соли на лимонената киселина са активни участници в метаболитния процес.

Хранителната добавка Е 332 е източник на калий. Макроелемента има висока разтворимост и почти напълно се абсорбира в тялото.

Дневната безопасна доза е в широк диапазон: от 2 до 40мг. на килограм телесна маса. Дозата зависи от възрастта, телесната маса и физическата активност на индивида.

Недостига на калий може да предизвика:

  • сърдечна аритмия
  • слабост и мускулни крампи
  • отслабване на имунитета
  • суха кожа
  • чупливи нокти

Отрицателни въздействия, причинени от калиевите цитрати върху човешкия организъм не са установени до момента.
Лицата, страдащи от хиперкалиемия, е нужно да следят с повишено внимание за употребата си на Е332.

Калиев цитрат можете да закупите от тук.