Недостигът на калий в организма може да предизвика симптоми като слабост и хронична умора. Калият е отговорен за нормалното функциониране на организма на клетъчно ниво.
Лимонената киселина подсилва съпротивителните функции на организма срещу инфекции и извежда токсините от тялото.
Съединението на двете споменати вещества е позволило да се създаде уникална хранителна добавка – калиев цитрат. Продуктите, обогатени с антиоксиданта Е332 не само се съхраняват по-дълго, имат приятен вкус и са източници на важен макроелемент.
Калиев цитрат – наименования
- Potassium citrates/Potassium citrate: международно название
- калиев цитрат: български
- Е 332 (Е-332): индекс в европейската кодова система
- citrate de potassium: френски
- Kaliumcitrat: немски
- цитрат калия/ГОСТ 54572–2011: руски
- калиев цитрат 1-заместен безводен (Potassium dihydrogencitrate)
- калиев цитрат 3-заместен 1-хидрокси (Tripotassium citrate)
Калиев цитрат – тип на веществото
Хранителната добавка Е332 се причислява към групата на антиоксидантите, подгрупа цитрати. Представлява 1-заместен (безводен) или 3-заместен (воден) калиев цитрат. Първият се обозначава с код Е 332(i), а вторият с Е 332 (ii).
Под общо наименование калиеви цитрати добавката изпълнява няколко функции в различни отрасли на промишлеността:
- регулатор на киселинността
- стабилизатор
- емулгатор
- цветен фиксатор
- синергист на антиоксиданти
Получава се чрез взаимодействието на лимонената киселина с алкали: калиев карбонат или калиев хидрооксид.
Свойства
- цвят: бял до светло-жълт оттенък
- формула: KC6H7O7 (1-заместен), K3C6H5О7•Н2О (3-заместен)
- външен вид: фин кристален прах, прозрачни кристали
- мирис: липсва
- разтворимост: добра във вода, по-слаба в алкохол
- вкус: Е332(i) – кисел, E 332 (ii) – солен
Калиев цитрат – приложения
Основната употреба на Е332 е в различните отрасли на хранителната промишленост. Веществото може да се използва като подправка и самостоятелна ароматна добавка към ястията.
В качеството си на стабилизатор и регулатор на киселинността, калиевият цитрат се включва в следните продукти:
- конфитюри, мармалад, желе
- желатин
- сокове, нектари, плодови компоти
- хлебни изделия, сладкарски изделия, десерти
- маргарин, растителни масла (с изключение на получените чрез студено пресоване и зехтин)
- свинска мас
- майонези
- плодови и зеленчукови консерви
Калиевите цитрати се използват при млечните продукти, за предотвратяване втасването на продукцията. Е332(i) се добавя в млякото, подлежащо на продължителна термична обработка. Стабилизиращите свойства на добавката повишават термоустойчивостта.
Благодарение на свойствата на калиевият цитрат да възстановява баланса на солите, да подобрява консистенцията, фиксира оцветители, той се използва и при производството на:
- нарязани месни продукти
- необработена риба и морски дарове (включително замразени)
- сухо и сгъстено мляко
В качеството си на разтворител на соли, калиевият цитрат се използва в технологическия процес на производството на топени сирена. Е332(i) същественно удължава срока на годност, придава на продуктите необходимият вискозитет и еластичност, също приятен вкус.
В медицината калиевият цитрат се изплзва като средство за алкализиране на урината при редица заболявания:
- цистит (понижава болката и възпаленията)
- чревни инфекции (убива пръчковидните бактерии Escherichia coli)
- стафилококови инфекции (елиминира патогените)
Под различни непатентовани названия, Е332 се използва като самостоятелна хранителна добавка, за компенсиране на недостатъка на калий в организма.
Поради способността на калиевият цитрат да блокира чувствителността на нервните окончания, той се добавя в пастите за чувствителни зъби.
В козметиката Е332 се използва като основа за шампоани и при производството на прозрачен сапун.
Калиевият цитрат се използва още при:
- производство на цигарена хартия
- производство на торове
- в реагентите за боядисване на тъкани
- проявяване на цветни ленти във фотографията и др.
Ползи и вреди
От гледна точка на биохимията, калиевият цитрат се счита за напълно безопасно вещество. Йоновите соли на лимонената киселина са активни участници в метаболитния процес.
Хранителната добавка Е 332 е източник на калий. Макроелемента има висока разтворимост и почти напълно се абсорбира в тялото.
Дневната безопасна доза е в широк диапазон: от 2 до 40мг. на килограм телесна маса. Дозата зависи от възрастта, телесната маса и физическата активност на индивида.
Недостига на калий може да предизвика:
- сърдечна аритмия
- слабост и мускулни крампи
- отслабване на имунитета
- суха кожа
- чупливи нокти
Отрицателни въздействия, причинени от калиевите цитрати върху човешкия организъм не са установени до момента.
Лицата, страдащи от хиперкалиемия, е нужно да следят с повишено внимание за употребата си на Е332.
Калиев цитрат можете да закупите от тук.