Червения оцветител E120 Кармин може да се срещне в състава на много продукти. Малко хора знаят, че това не е синтетична добавка, а натурално вещество, получено по интересен начин. Оцветителя е познат на човечеството от най-малко 1500 години, тъй като различни източници споменават за използването му от индийците за боядисване на платове и прежди, а жителите на древна Армения са го използвали за писане върху пергамент. В днешно време го срещаме под названието Кармин. Какво е E120, къде и как се произвежда, и в какви продукти се използва в наши дни ще разберем в тази статия.

Обща информация

Кармин, карминова киселина или кохинил – това е названието на едно и също вещество с червен цвят. Точния оттенък на оцветителя силно зависи от киселиността на  разтворения състав. В киселинна среда Кармина оцветява в оранжев оттенък, в среда с неутрално pH остава червен, а в ниско-киселинна или алкална среда неговия цвят е пурпурен.

Защо Кармина е толкова популярен сред производителите

Силно търсеният Кармин или Кохинил започва да се използва през 90-те години на миналия век, а след това производството на E120 и навлиза в нов етап. От всички естествени багрила на пазара, Кармина се счита за най-устойчив на различни видове топлинна обработка и излагане на слънчева светлина.

В днешно време Кармина заема близо десет процента от общото количество натурални оцветители, използвани за оцветяване на храни. В съвременната хранително-вкусова промишленост, багрилото Е120 е намерило приложение при производството на конфитюри, мармалади, напитки и различни сосове. При производството нас месо и колбаси, с това вещество се оцветяват най-различни пушени и варено-пушени продукти като наденици, салами, луканки, филета и други. Познавайки какво е карминът, е лесно да се досетите, че е широко използван в сладкарски изделия като боя за ярки декорации на сладкиши, кифли и други тестени изделия. Кармина се използва при приготвянето на някои видове сладолед и сладки.

Използването на Е120 подобрява външните качества и външния вид на много от продуктите, които са ни познати. Той им придава естествен и равномерен цвят. Без него много продукти няма да изглеждат толкова привлекателни и апетитни.

В кои други сфери се използва Кармин Е120

В допълнение към хранителната промишленост, Кармина е намерил своето приложение в производството на козметика. Той задължително присъства в състава на червилата, ружове и сенки, както и в кремове, сапуни, шампоани и други козметични препарати с нюанси на червено или оранжево. Свойствата на Кохинила  се оценяват и във фармакологията, и затова той присъства в много лекарства. В микробиологията и лабораторните изследвания клетките се пигментират с него, което значително улеснява процеса на тяхното изследване. Оцветителя E120 се добавя и към състава на боите за рисуване. Най-често се съдържа в  боите с лилав, червен и оранжев цвят.

Как се произвежда Кармин Е120

Може би, някои малко ще се шокират от начина на производство на червения кармин, тъй като не всеки може да очаква, че този оцветител се извлича от сушени насекоми. По-скоро от телата на женски и яйца на безгръбначни от определен вид. Става въпрос за насекомото Кохинил, което живее на повърхността на някои растения.

Среща се в Мексико, САЩ и на други места. Някои от растенията, с които се храни, са кактусите. Кохинила си забива хоботчето в тях и започва да смуче от сока на растението. След като веднъж си е избрало растение, насекомото не го сменя, а остава на него подобно на паразитите. Работниците минават и обират насекомите, които после се изсушават за да се извлече червения оцветител от тях. Създават се и специални ферми с растения подходящи за Кохинила. Тъй като това е натурален, а не синтетично направен оцветител, цената на Кармина е висока и бизнеса с производството му е привлекателен.

Технология на производство

Dactylopius coccus или Coccus cactus (иначе казано – кохинили) могат да бъдат намерени в южните части на земното кълбо. Перу, Южна и Централна Америка, Канарските острови, Турция, Мексико, Иран, Армения са любимите местообитания на това създание. По време на сексуалната активност на корема женските индивиди придобиват яркочервен цвят поради голямото количество карминова киселина, произведена в тялото им. През този период насекомите се събират, изсушават, почистват и смачкват. Полученият прах се поставя в течен разтвор на натриев карбонат и се оставя за известно време.

Дължината на тялото на женските е не повече от един сантиметър и за да се събере необходимия брой насекоми, се изисква голям брой работници. Ето защо, когато отговаряме на въпроса какво е Карминът, можем спокойно да кажем, че това са черупките на телата на милиони женски кохинили, преработени по определен начин.

Получаването на естествен цвят на храната е дълъг и трудоемък процес. Това изисква огромно количество суровини. Ето защо естественият Кармин е един от най-скъпите естествени багрила. Разбира се, съществуват изкуствени аналози за оцветяване в червено, получени чрез синтетични средства, но те логично са нежелани от крайния потребител.

Свойства на натуралния Кармин

Насекомите, използвани като основна суровина за производство на бои, са абсолютно безопасни за хората. Самия оцветител се счита за безвредна добавка, поради което се използва в хранителната промишленост на повечето европейски и азиатски страни. Въпреки това, нарушения в технологичния процес при производството да дадена храна, особено когато се надминава допустимото ниво на кармин, водят до възможни негативни ефекти.

Освен това сред потребителите има малък процент пациенти, страдащи от алергии, които могат да имат симптоми на непоносимост към естествената хранителна добавка E120 или към нейните аналози. В изключително редки случаи алергичните реакции на човешкото тяло могат да бъдат открити чрез използване на козметични продукти, в които този оцветител е налице. Ето защо производителите на храни и напитки трябва да посочат използването на това вещество в състава на продукта. Ако Кармина се използва за хранителните добавки, лекарствата и козметика, също трябва да бъде посочен в списъка на техните компоненти. Хората, страдащи от всякакви симптоми на алергии, трябва внимателно да проучат етикетите на закупените стоки.

Потребителите, които нямат никакви симптоми на алергия, могат да използват продукти, съдържащи Е120 без страх за тяхното здраве. В този случай Карминът е абсолютно безопасен, ако консумираната сума не надвишава допустимата норма. Тези продукти обаче не се препоръчват за малки деца.

 

Ако желаете да поръчате Кармин от нашия сайт можете да го направите от тук: Предлагаме 15% и 50% Оцветител Кармин на достъпна цена за производители.