Ксантанова гума (хранителна добавка с код Е415) е естествен полизахарид, получен в резултат на ферментация на глюкоза от микроорганизми от рода Xanthomonas campestris.

Дадената култура бактерии обикновено се отглеждат в огромни контейнери. Култивирането се извършва при строг контрол върху смесването, аерирането, температурата на средата и химическия състав.

Гумата обвива бактерията и стимулира нейното прикрепване към бактериалната среда. Слоят от това вещество предпазва клетката от изсъхване и вируси.

Свойства на ксантановата гума

Ксантанова гума е устойчива на влиянието на активните натурални ензими, съдържащи се в билките и подправките, както и на соли, киселини и основи.

Е415 има висок вискозитет при ниска степен на изместване и концентрация. Най-важното и ценно свойство на хранителната добавка се счита безвредността ѝ за човешкото тяло и високата ѝ разтегливост.

Ксантановата гума е много силен сгъстител. С нея се стабилизират разтвори и емулсии. Е415 предотвратява разтварянето на суспензиите и предотвратява утаяването им. Ксантановата гума понижава загубата на влага на продуктите при термообработка и увеличава срока им на годност.

Ксантанова гума – употреба

Ксантановата гума се използва за стабилизиране на разтвори, увеличаване на еластичността и вискозитета. Тя се добавя при производството на кремове, мармалади, желета, сосове, млечни продукти (десерти, кисело мляко, сирена) и хлебни изделия.

В месопреработвателната промишленост Е415 се използва за задържане на влагата в готовия хранителен продукт при производството на колбаси, кайма и месни консерви.

Ролята на ксантановата гума при производството на многоцветен сладолед е да предотвратява смесването на различните цветове.

Овлажняващите и влагосъхраняващите свойства на Е415 се използват в козметиката при производство на гелове, кремове, лосиони, маски, различни видове пяна, също в зъбните пасти и в течностите за изплакване на устната кухина.

Добавката подобрява текстурата на козметичните средства, прави я по-еднородна и повишава пенообразуването. Ксантанова гума изглажда кожата и образува защитен филм върху повърхността ѝ. Възстановява еластичността и спомага за поддържането на равновесието на водата и мазнините в кожата.

Ксантановата гума се използва и в производството на бои, лакове, както и в производството на фуражи.

Във фармацевтиката Е415 се използва при производството на антикоагуланти, заместители на кръвта, също при производството на капсули, суспензии и микро капсули.

Хранителната добавка постепенно се добавя към водния разтвор или хранителния продукт, като се смесва добре. Ксантановата гума се смесва перфектно с различни вещества, образувайки стабилни суспензии и еластични гелове.

Вреди от ксантановата гума

Понастоящем липсват официални данни за вреди, причинени от ксантановата гума върху човешкия организъм. Дадената натурална хранителна добавка е разрешена за употреба при производство на хранителни продукти, предназначени за деца и пеленачета.

Ксантановата гума не се усвоява в храносмилателния тракт и не се абсорбира от организма. Прекомерната консумация на хранителни продукти, съдържащи Е415, може да предизвика гастроинтестинално разстройство (подуване, метеоризъм).

Ксантанова гума Е415 можете да закупите от тук.