Има хора, които по определени причини не могат да използват захар (например диабетици, мъже или жени, страдащи от затлъстяване). Но как да живеят тези хора без захар, има ли някаква алтернатива? Естествено, има алтернатива за всичко, включително и  за захарта. Има отличен заместител, наречен Ксилитол Е967 . Каква е това вещество, как се произвежда и в какви области се използва – ще разгледаме в тази статия. Също така ще научим и за полезните свойства на този подсладител както и за възможните отрицателни ефекти върху човешкото тяло.

Ксилитол Е967 – какво е това? Общи сведения

Това е бяло кристално или прахообразно вещество, което отлично се разтваря във вода, усвоява се много добре от организма и го подхранва с определена енергийна стойност. В своята естествена форма ксилитола се намира в много плодове и зеленчуци, той също може да бъде извлечен от плодове, гъби, овес, трици, брезова кора. Промишленото производство на това вещество се извършва чрез обработка на дървесна кора или царевични кочани. Може би няма да се учудите, че най-големия производител на Ксилитол е Китай. Веществото е открито в края на 19-ти век в Европа. То бързо става много популярно имено там, тъй като започва да се използва още тогава като подсладител от хора, страдащи от захарен диабет.

Асимилацията на ксилитол се осъществява без участието на инсулин, тъй като гликемичният му индекс е много малък – около 7, докато при рафинираната захар, той е почти 10 пъти по-голям – около 65. Поради тази причина, диабетиците могат да използват това вещество. Абсорбацията на заместителя на захарта става много бавно.

Приложение

Трябва да се каже, че ксилитола е отличен заместител на захарта. Освен това той има приложение като стабилизатор, емулгатор, агент за задържане на вода и други.

Ксилитолът често се използва в хранителната промишленост, например вместо захар в производството на сладки продукти за хора, страдащи от диабет, както и страдащи от затлъстяване. Добавя се към напитки, различни десерти. В храната изпълнява такива роли:

 • Емулгатор – с него можете да смесвате компоненти, които обикновено не се съдединяват.
 • Подсладител – дава сладост, а е по-малко калоричен от захарта.
 • Стабилизатор – благодарение на него се формира, съхранява се текстурата, консистенцията и формата на продукта. Например, ако месото се полее с разтвор от ксилитол, свежестта на продукта ще се поддържа около 2 седмици при температура от 0 до 5 градуса. А когато се използва това вещество в производството на колбаси, той подобрява техния вкус, а също така прави цвета им привлекателен.
 • Влагозадържащ агент – може да задържа влагата, така че често се използва в месопреработвателната промишленост за увеличаване на теглото на крайния продукт.

Ксилитолът, чиито вреди и ползи ще бъдат описани по-долу, също може да се използва при производството на естери, синтетични смоли. Това вещество често се използва при производството на дъвки, пасти за зъби, вода за уста, в лекарства за органите на обонянието.

Разфасовки и Цена

Ксилитол Е967 варира в различни опаковки, като най-разпространените са от 100, 200, 500 и 1000 грама. На нашия сайт няма ограничение на количеството за закупуване. За продажби на дребно минималния грамаж е 100 грама, а за продажби на едро 1000 грама. Можете да проверите цената на дребно тук.

Полезни свойства

Ксилитолът е заместител на захарта, който възстановява естествения алкално-киселинен баланс в устата или pH, поддържа зъбите здрави.

Предотвратява появата и образуването на кариес, зъбен камък и плака. Укрепва емайла и подобрява защитните свойства на слюнката.

Ксилитолът, чието използване е допустимо при бременни жени, значително намалява броя на стрептококовите бактерии в развиващия се плод.

Ако човек редовно дъвче дъвка с този подсладител, той непряко му помага да преодолее ушни инфекции. Факт е, че в процеса на механична обработка на храната от зъбите ушната кал се активира и средното ухо се изчиства. А вредното въздействие на захарта върху устната кухина отсъства.

Ксилитолът е полезен за костите: той се бори срещу тяхната крехкост, укрепва плътността и е забележителна превенция на остеопорозата.

Този заместител на захарта често се добавя към лекарства за носа, тъй като намалява риска от развитие на астма, ринит, алергии и синузити.

Вредни свойства

Това вещество няма никакви вредни ефекти, които да водят до фатални последствия. Отрицателен ефект може да се наблюдава само при индивидуална непоносимост към тази хранителна добавка или при предозиране. Дневната доза на този подсладител не трябва да надвишава 50 грама на ден за възрастен. В противен случай може да има отрицателни прояви: подуване на корема, повишено образуване на газ, диария.

Ксилитолът, чиято вреда и полза отбелязахме, трябва да се използва в съответствие с инструкциите. Поради това ще разгледаме допълнително правилната употреба на този подсладител.

Как да използваме Ксилитол Е967 правилно?

Количеството на Ксилитола зависи от очаквания резултат от него:

 • Като слабително – 50 грама, заедно с топъл чай, на празен стомах.
 • За предотвратяване на кариес е необходимо да се вземат 6 грама ксилитол дневно.
 • При болести на ушите, гърлото и носа – 10 грама от този захарен заместител. Веществото трябва да се приема редовно, защото само тогава може да има видим резултат.

Специални Инструкции

 • Ксилитолът, не се препоръчва за хора, страдащи от различни заболявания на стомашно-чревния тракт.
 • Ксилитол Е967 трябва да се държи далеч от кучетата, тъй като е изключително токсичен за тях.
 • Преди да приемате добавки, винаги трябва да се консултирате с лекар.
 • Забранено е да се дава на деца на възраст под 3 години.

Срок на годност и условия на съхранение

В зависимост от начина на производство срока на годност на Ксилитола е между 1 и 3 години. За да го използвате по-дълго е необходимо да го съхранявате в затворен стъклен буркан на сухо и тъмно място без пряка слънчева светлина.  Ако веществото се втвърди, то все още може да се използва, но ако видите пожълтяване трябва да го изхвърлите, тъй като вече не е годно за употреба. Във всички случаи най-добре е да спазвате срока на годност посочен на опаковката.

Можете да закупите ксилитол от тук.