Куркуминът е натурален оцветител, който се намира в листата и корените на куркумата – растение от семейството на джинджифила. Промишленото му обозначение е Е100. Куркуминът се извлича от корените чрез алкохол, или петролен етер.

Веществото куркумин придава вкуса и мириса на куркумата. Аромата му наподобява този на камфора, а вкуса му е горчив. Куркуминът е слабо разтворим във вода, затова по-често се използва във вид на спиртен разтвор. Е100 се разрушава под въздействието на слънчева светлина.

Приложение на куркумина

Куркумин Е100 се използва при производството на маргарин, сирена, масло, майонеза, кисело мляко. Именно куркумина оцветява продуктите в които се използва в оранжев или жълт цвят. Натуралния произход на този оцветител му е завоювало признанието и доверието в цял свят. Добавя се към готови подправки за птици, риба, месо, сладкарски изделия, тестени изделия, консерви, някои видове алкохол, също и в козметиката.

Жителите на Азия и Древна Индия от хилядолетия са открили широка употреба на куркумата в домакинството, също са я използвали и използват за приготвяне на лекарствени средства.

Лечебни свойства на куркумина

Съвременната наука е доказала, че куркумина освен оцветяващи свойства, притежава и лечебни такива. В китайската медицина той се използва като стимулиращо, тонизиращо, болкоуспокояващо и кръвоспиращо средство. Редовната употреба на куркумин провокира повишаване на концентрацията на протеин кателицидин в човешкото тяло. Този протеин има противомикробно действие и подпомага на човешкия организъм да се бори с гъбички, бактерии и вируси, още при пръв контакт с тях.

Куркумина е много полезен при мигрени, камъни в жлъчката, язва и гастрит. По мнение на учените, оптималната дневна доза за лечение на язва и гастрит е близо 100мг куркумин на килограм телесна маса. Получава се, че при човек с тегло 70 килограма, са достатъчни около 7гр. куркумин на ден.

Действайки на молекулярно ниво, куркуминът възстановява баланса на ензимите, които подтискат възпалитените процеси и по този начин ускорява заздравяването на рани. Под въздействието на този естествен оцветител, се активира синтезата на колаген, образуват се нови кръвоносни съдове. По тази причина много учени смятат, че редовната употреба на куркумин може да замени лекарствените продукти, също така да елиминира нуждата от хирургическа намеса в някои случаи.

Изследователи от Пошла и Ирландия доказаха, че куркуминът убива раковите клетки в стомаха и хранопровода. Те са установили, че даденото съединение убива ракови клетки в течение на ден след приема му, а впоследствие раковите клетки започват да се самоунищожават.

Вълнуващите резултати от научните изследвания дадоха надежда на учените, че е възможно да се създаде медикамент на базата на куркумина, за лечение на рак на стомаха и хранопровода. Установено е, че куркуминът забавя растежа на раковите тумори с 60%. Куркуминът е активен и срещу рак на панкреаса, простатата и млечните жлези.

Други полезни ефекти върху организма

Куркумата ускорява метаболизма, като по този начин се противопоставя и на въздействието на пестицидите върху човешкото тяло. Това вещество притежава антивирусни, антиартритни, противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Куркуминът намалява възпалението и болката при артрит, артроза и ревматизъм.
Този естествен антиоксидант е в състояние да нормализира кръвното налягане и да спре развитието на артеросклерозата на кръвоносните съдове.

Куркуминът се явява и достатъчно силен антибиотик. Науката е доказала, че молекулите на този оцветител подсилват човешкия организъм в борбата му с различни инфекции. Молекулите му проникват в клетъчните мембрани, което ги прави по-подредени и устойчиви на атаките на различни болестотворни микроорганизми.
Редовният прием на куркумин спомага за намаляване на холестерола в кръвната плазма и също така възпрепятства прилепването на тромбоцитите към стените на кръвоносните съдове и предотвратява окисляването на кръвните липиди.

Оцветителят ускорява загубата на мазнини чрез потискане на производството на мастни киселини и ускоряване на окислението им.
Противовъзпалителният ефект на този флавоноид се обяснява с неговата способност да абсорбира ензима COX-2.

Куркуминът е полезен за боледуващите от хипертония и произлизащите от нея поражения на сърцето и кръвоносните съдове. В допълнение, куркуминът има холеретичен ефект, помага за намаляване на жлъчния мехур.

Начини за подобряване на биоусвояемостта на куркумина

Както е известно, куркумина се усвоява частично от човешкия организъм. За по-добра усвояемост най-добре е да се приема заедно със зехтин или друго растително масло.
Препоръчително е куркумина да се използва като добавка в храна, в чийто състав влиза и пиперин – алкалоид на черния пипер. Пиперина увеличава усвояването на куркумин от човешкия организъм на 2000%.

Вреди от куркумина

В разумни количества куркумина е напълно безопасен. При прекомерната му употреба обаче, той може да нанесе вреди на човешкия организъм. Препоръчителната дневна максимална доза куркумин е 8 гр. Употребата по време на бременност му не се препоръчва, защото може да провокира диатеза на роденото впоследствие дете. Вредата в този случай се състои в това, че куркумина е силен алерген.

Оцветител за храни и напитки куркумин можете да закупите от нашият магазин.