Магнезиев стеарат Е572 представлява магнезиева сол на стеариновата киселина. В производството се среща с няколко названия – магнезиев стеарат, Е572, също калциев стеарат, заради вторият активен компонент. Е572 представлява бял прах, неразтворим във вода, но лесно разтворим в алкохол или масла. Произвежда се от растителни или животински мазнини.

Особености и характеристики на магнезиевия стеарат

Понастоящем Е572 е незаменимо вещество в козметичната и фармакологичната индустрии. Основната употреба на магнезиевият стеарат е като антислепващ агент. С негова помощ смесите от няколко различни вещества се превръщат в хомогенна маса, без бучки. На допир Е572 е хлъзгав прах, напомнящ сапун, което обяснява и прекрасните му качества като антислепващ агент. По тази причина магнезиевият стеарата често се използва като заместител на талка, или нишесте. Е572 се счита за относително безопасен продукт, който се добива от растителни или животински мазнини.
Магнезиевият стеарат е забранен за използване в хранителни продукти, понеже е доста нестабилно вещество. Нестабилността му се проявява най-вече при взаимодействие с различни видове окислители. Попадайки в стомаха се превръща в магнезиев сулфат, който ако е в големи количества може да бъде вреден за човешкия организъм. Допълнително магнезиевият стеарат е лесно възпламенимо вещество.

Къде се използва Е572?

Основните области на промишлеността, в които се използва магнезиев стеарат са козметичната и фармакологичната. Е572 влиза в състава на лекарства, укрепващи нервната и сърдечно-съдовата системи. Магнезиевият стеарат въздейства благоприятно на костите, мускулите, зъбите и ноктите. Е572 е незаменим в процеса на храносмилане и възстановяване на ендокринната система. Той спомага за нормалната работа на вътрешните органи и активно участва в усвояването на калций от организма.
Магнезиевият стеарат е незаменим в съвременната козметика. Влиза в състава на пудри, тонални кремове, сенки, червила, различни видове дезодоранти, шампоани и гелове. В това няма нищо учудващо, понеже Е572 регулира образуването на пяна, подобрява хомогенността на продуктите, влиза в употреба и като естествен сгъстител.

С какво е вреден магнезиевият стеарат?

Научните изследвания показват, че дневната доза на прием от магнезиевият стеарат за възрастен човек не трябва да превишава 2500 микрограма на 1кг. телесна маса. Приемането на Е572 в количества над препоръчителната дневна доза може да предизвика хранително отравяне. Приемането на продукти съдържащи магнезиев стеарат в комбинация с алкохол или енергийни напитки не се препоръчва в никакъв случай.

Магнезиев стеарат Е572 можете да закупите от тук.