Една от любимите групи десерти това са желираните. Ще ви разкажем как да приготвите желе с помощта на агар-агар. Десертът се получава много апетитен и вкусен. Отличен вариант за диетично угощение.

Описание на приготвянето:

Десерта може да се прави от всякакви плодове. Може да не се занимавате излишно и да го направите само от един пласт. Но ако обичате ефектните резултати, тогава смело комбинирайте два или три слоя, дори и повече. Гумата агар се втвърдява по-бързо от обикновения желатин, затова кулинарите често я предпочитат пред желатина.

Съставки за 6 порции:

  • три броя манго (за получаването на около 1,5 чаши пюре)
  • една чаша еритритол
  • 8гр. агар-агар
  • вода – половин чаша за манговото желе и четвърт чаша за кокосовото желе
  • половин чаша кокосово мляко

Приготвяне:

  1. Почистете мангото и го нарежете на малки късчета, след което го смелете с блендер. Докато го смилате, добавете и еритритола.
  2. В отделен метален съд налейте половин чаша вода, добавете 5гр. агар-агар и го оставете за 15 минути. След това загрейте сместа на котлон и я разбърквайте с бъркалка за яйца до пълно разтваряне на агара.
  3. Излейте разтворения агар-агар в манговото пюре и размесете хубаво. Трябва да се получи гъста смес.
  4. Излейте получената смес в правоъгълна форма или тава. Оставете я в хладилника за 45-60 минути.
  5. Накиснете 3гр. агар-агар в четвърт чаша вода и го оставете за 15 минути. След това нагрейте сместа на котлон и разбърквайте с бъркалка за яйца. След разтварянето на гумата агар свалете сместа от огъня и долейте при нея кокосовото мляко. Разбъркайте добре.
  6. След като манговото желе се втвърди, излейте върху него кокосовото мляко с агара. Отново поставете в хладилника за около 45 минути.
  7. Нарежете готовото желе на кубчета и сервирайте. Приятен апетит!