Съставки:

400мл прясно мляко (може да се замени с кокосово мляко или с течна сметана – без значение от процента масленост)

1ч.л. Агар-агар

4с.л. Ксилитол

7бр. Бисквити „Орео“ (или други кръгли бисквити)

Начин на приготвяне:

Ако времето позволява, е добре агар-агара да се накисне за няколко часа в малко вода, най-добре за една нощ. По този начин се разтваря по-бързо във вряща течност.

Налейте млякото в малка тенджерка, добавете ксилитола и загрейте тенджерката на котлона. Когато млякото се загрее, добавете агара и оставете сместа да заври.

Варете млякото в продължение на няколко минути, като разбърквате от време на време, докато агар-агарът се разтвори напълно.

Докато млякото се загрява и агарът се разтваря, отделете половинките на бисквитките орео. Поставете половинката, на която е останал пълнежа във форми за мъфини (силиконови или метални) с надписа надолу.

Половинките от бисквитите орео на които няма пълнеж, ги поставете в найлонов плик и ги натрошете с помощта на точилка.

Свалете млякото от огъня и го оставете за кратко да се охлади при стайна температура. След това разбийте с миксер или с телена бъркалка.

Добавете към млякото трохите от бисквитките и разбъркайте. Желето на основата на агар-агар започва да се втвърдява бързо при стайна температура, затова имайте предвид този факт.

Изсипете сместа във формите за мъфини и поставете на студено. Желето ще се втвърди за около 5 минути.

За форми можете да използвате и чаши за вино, като в случая бисквитката орео с пълнежа се поставя отгоре.

Приятен апетит!