Натриевият бензоат се обозоначава с код Е211 – широко разпространен и високо ефективен косервант. Той представлява натриева сол на бензоевата киселина (Е210).
Натриев бензоат Е211 не се среща в дивата природа, затова той се произвежда по синтетичен път от бензоева киселина и натриев хидрооксид или натриев карбонат. Въпреки, че бензоевата киселина се среща в дивата природа (ябълки, къпини, канела), в по-голямата си част тя също се произвежда по синтетичен път. Поради тази причина натриевият бензоат може да се нарече напълно синтетична хранителна добавка, консервант.

За първи път Sodium benzoate (натриев бензоат) е бил синтезиран в 1875-та година от Хюго Флек. Консерванта натриев бензоат се е разработвал с цел да измести от пазара салициловата киселина, която по онези години е била произвеждана в промишлени мащаби. Новият консервант е бил разрешен за употреба в САЩ едва през 1908-а година и оттогава се използва в много отрасли на промишлеността, включително хранителната. На свой ред салициловата киселина е излязла от употреба и използването ѝ в качеството ѝ на консервант в хранителната промишленост е преустановено.

В настоящето натриевият бензоат се използва за предотвратяване активността на дрождите и плесените във всякакви хранителни продукти.
Механизъм на действие на консерванта натриев бензоат Е211:

Бензоата прониква в клетката, в резултат на което pH на вътрешноклетъчното пространство се премества в киселинната среда (под 5). Това довежда до значително забавяне на анаеробните ферментации на нишестетата и мазнините. В резултат патогенните микроорганизми нямат с какво да се хранят и отначало престават да се развиват, а в последствие умират.

Натриевият бензоат се използва не само в хранителната промишленост, а и в производството на козметика, лекарства, пиротехниката, също се явява един от компонентите на инхибираната хартия (служи за защита на алуминиеви детайли и галванически покрития).

Натриев бензоат Е211 влияние на организма – вреди и ползи

Понастоящем Е211 е разрешен за използване в много страни по света, Европейския съюз, Австралия, САЩ, Русия, Нова Зеландия и др.
FDA (Food and Drug Administration) – Агенцията за контрол над храните и лекарствата на САЩ счита добавката Е211 за безопасна за здравето на хората, а организацията IPCS (Международна програма за химическа безопасност) оповести през 2013-та година, че дневната употреба на натриев бензоат в количесто 647-825 милиграма на килограм от теглото не оказва никакво влияние на здравето на човек.

Продукти, в които се съдържа натриев бензоат Е211

Натриевият бензоат (Sodium benzoate) консервант се използва практически във всички видове дълготрайни хранителни продукти:

 • рибни и месни консерви
 • консервиран хайвер (в съчетание с Е200 бензоева киселина)
 • маргарин
 • майонеза
 • кетчупи и сосове (често в съчетание с калиев сорбат)
 • газирани напитки
 • алкохолни напитки
 • безалкохолна бира
 • сладкарски изделия
 • плодови сокове, нектари
 • конфитюр
 • мармалад и др.

Ако се интересувате от цената на Натриевия Бензоат на дребно можете да посетите страницата с  продукта в нашия магазин. За цени на едро можете да се свържете с нас по телефона или през формата за контакти.