Натриевият цитрат е хранителна добавка с код Е331, натриева сол на лимонената киселина със специфичен солено-кисел вкус.
Други често срещани наименования за натриев цитрат са натриев цитрат – монозаместен, дизаместен или тризаместен (sodium citrate, sodium citrates, disodium citrate, trisodium citrate).

Натриевият цитрат представлява бял кристален прах. Силно разтворим е във вода и слабо разтворим в спирт. Химическата формула на натриевия цитрат е Na3C6H5O7.

Натриевият цитрат се получава чрез неутрализиране на лимонената киселина със сода каустик или друго вещество, източник на натрий.
Е331 е официално разрешена за използване хранителна добавка в страните членки на Европейския Съюз и още много други държави. Успешно се използва и в медицината.

Натриев цитрат – приложение в хранителната промишленост

В хранителната промишленост Е331 се използва за консервант, стабилизатор или за подсилване на вкуса на определени напитки.
Основната употреба на натриевият цитрат е за подсилване на вкуса на газираните напитки, имитиращи вкусове на цитрусови плодове. Енергийните напитки от по-известните производители също съдържат Е331.

Натриевият цитрат се добавя също и в кисело мляко, мармалад, суфле, бонбони, желе, топено сирене – за регулиране на киселинността. Натриевият цитрат може да се използва и като подправка за ястия.

Е331 се използва за стерилизация и пастьоризация на мляко, производство на ферментирали млечни продукти, консерви на млечна основа, сухо мляко, млечни продукти за деца и други продукти, чието производство включва продължителна топлинна обработка на мляко.

Натриев цитрат – употреба в медицината

Добавайки Е331 към донорската кръв, медиците гарантират нейната безопасност – благодарение на натриевият цитрат кръвта може да се съхранява за по-дълго време.

Също така, натриевият цитрат се използва за съхраняване на други протеинови препарати и като усилвател на действието на аскорбиновата киселина.
Цитратът предотвратява промени в нивото на рН и поради това му свойство, се използва за неутрализиране на стомашни киселини. Веществото се предписва за бъбречна ацидоза, цистит (за облекчаване на симптомите).

Фармацевтичната промишленост използва натриевият цитрат при производството на бързо разтворими лекарствени препарати.
Е331 често се включва в състава на лекарства, облекчаващи симптомите на махмурлука, използва се също и като пургатив.

Натриев цитрат – вреди

След прием на храни и лекарства, съдържащи Е331, са зафиксирани случаи на гадене, повръщане, повишено кръвно налягане, влошаване на апетита и болки в корема.

Най-често подобни симптоми, причинени от натриевият цитрат, се случват при употреба на лекарства, тъх като концентрацията на цитрата при тях е в пъти по-завишена, отколкото в хранителните продукти.

Случаи на отравяне с натриев цитрат не са зафиксирани, затова тази хранителна добавка се счита за безопасна за човека.
В чистият си вид Е331 е нетоксичен, при попадане върху кожата не предизвиква негативни реакции, но може да раздразни дихателните пътища, в случай че се вдиша от него.

Натриев цитрат Е331 можете да закупите от тук.