Съставки:
150мл прясно мляко
175гр краве масло
4 яйчени жълтъка
85гр ксилитол
5гр ванилова захар
30гр какао
20гр царевично нишесте
180мл вода
1 щипка сол
50гр царевично брашно
100гр оризово брашно
2гр ксантанова гума
5 яйца
100мл течна сметана
100гр тъмен шоколад
1 супена лъжица заквасена сметана
Начин на приготвяне
1. Приготвяме шоколадовия крем. Смесваме в тенджерка или дълбок тиган млякото и 100гр. краве масло, нагряваме ги докато заврат.
2. Разбиваме с бъркалка жълтъците, 80гр ксилитол, ваниловата захар и какаото. Изсипете постепенно сместа от мляко и краве масло. Добавете царевичното нишесте и разбъркайте. Варим крема, като го разбъркваме непрекъснато. Прехвърлете получения крем в купа. Покрийте я плътно със стреч фолио и оставете да се охлади.
3 Да приготвим глазурата. Загрейте течната сметана в тенджера, добавете тъмният шоколад натрошен на парченца и разбъркайте. Свалете от огъня, добавете заквасената сметана и отново разбъркайте.
4 За тестото смесете царевичното и оризовото брашна и ксантановата гума в купа. В отделна тенджера смесете 180мл вода, 75гр краве масло, 5гр ксилитол, щипка сол и оставете да заври.
5 Отстранете от огъня и добавете брашнената смес, разбъркайте с дървена шпатула и прехвърлете в купа. Добавете яйцата едно по едно, разбивайки сместа с миксер.
6 Прехвърляме полученото тесто в сладкарски плик/шприц и оформяме профитролите върху лист хартия за печене.
7 Печем във фурната на 180 градуса за 15-20 минути. Оставете готовите профитроли да се охладят.
8 След това напълнете профитролите с шоколадовия крем, покрийте ги с глазура и сервирайте.
Приятен апетит!