Съставки:

150мл прясно мляко

175гр краве масло

4 яйчени жълтъка

85гр ксилитол

5гр ванилова захар

30гр какао

20гр царевично нишесте

180мл вода

1 щипка сол

50гр царевично брашно

100гр оризово брашно

2гр ксантанова гума

5 яйца

100мл течна сметана

100гр тъмен шоколад

1 супена лъжица заквасена сметана

Начин на приготвяне

Стъпка 01

1. Приготвяме шоколадовия крем. Смесваме в тенджерка или дълбок тиган млякото и 100гр. краве масло, нагряваме ги докато заврат.

 

 

 

Стъпка 02

2. Разбиваме с бъркалка жълтъците, 80гр ксилитол, ваниловата захар и какаото. Изсипете постепенно сместа от мляко и краве масло. Добавете царевичното нишесте и разбъркайте. Варим крема, като го разбъркваме непрекъснато. Прехвърлете получения крем в купа. Покрийте я плътно със стреч фолио и оставете да се охлади.

 

 

 

Стъпка 03

3 Да приготвим глазурата. Загрейте течната сметана в тенджера, добавете тъмният шоколад натрошен на парченца и разбъркайте. Свалете от огъня, добавете заквасената сметана и отново разбъркайте.

 

 

 

 

Стъпка 04

4 За тестото смесете царевичното и оризовото брашна и ксантановата гума в купа. В отделна тенджера смесете 180мл вода, 75гр краве масло, 5гр ксилитол, щипка сол и оставете да заври.

 

 

 

 

Стъпка 05

5 Отстранете от огъня и добавете брашнената смес, разбъркайте с дървена шпатула и прехвърлете в купа. Добавете яйцата едно по едно, разбивайки сместа с миксер.

 

 

 

 

Стъпка 06

6 Прехвърляме полученото тесто в сладкарски плик/шприц и оформяме профитролите върху лист хартия за печене.

 

 

 

 

Стъпка 07

7 Печем във фурната на 180 градуса за 15-20 минути. Оставете готовите профитроли да се охладят.

 

 

 

 

8 След това напълнете профитролите с шоколадовия крем, покрийте ги с глазура и сервирайте.

Приятен апетит!