Псилиум Хуск представлява люспата от семената на индийския бял живовляк, водоразтворими фибри, която не се усвоява и забавя абсорбцията на мазнини и въглехидрати, като ги отстранява от червата. По този начин допринася за намаляването на производството на инсулин в организма.

Хускът съдържа приблизително 80-85% фибри, което е много повече от съдържанието на овесените и пшеничните трици, в които се съдържат фибри на не повече от 10-15%. В псилиум хуск почти отстъстват смилаеми въглехидрати.

Как работи Псилиум Хуск?

Когато попадне във вода, той започва да я абсорбира и да увеличава обема си. Един грам от веществото може да абсорбира приблизително 50гр. вода, като при това образува желеподобна маса.

Фибрите на хуска, подложени на действието на ензимите, не се усвояват и преминават от стомаха към червата. Попаднали в червата, те стимулират почистването на чревните стени, отстранявайки токсините от тях.

Желеподобната маса създава добри условия за възпроизвеждане на полезната флора в червата, забавя абсорбцията на мазнини и въглехидрати, спомага за заздравяването на язви, ускорява лечението на булимия, увеличава чувството за ситост за дълго време.

Псилиум хуск се би могъл да се използва в  следните случаи:

Запек – за омекотяване на изпражненията, като леко, натурално слабително средство. Подходящ е за всички, страдащи от нередовни изпражнения, проблеми с хемороиди и анални фисури, след анални операции, улцерозен колит. Фибрите участват в образуването на фекална маса и допринасят за възстановяването на пробиотичните бактерии.

За облекчение на запек, люспите на хуска задължително се заливат с повече вода, като след приема им, допълнително трябва да се пие не по-малко от 1,5л. вода за дадения ден.

Диария – растителните влакна са способни да попиват голямо количество влага и ако бъдат приемани с по-малко вода, изпражненията се фиксират с нормална твърдост.

За контрол и намаляване на теглото – при попадане в стомаха, хуска предизвиква чувство на ситост и за дълго време потиска апетита. Нормализира работата на стомаха и червата, намалява абсорбцията на мазнини и въглехидрати и ги извлича от организма. Върши прекрасна работа при спазване на белтъчинни диети, като се добавя към храната.

За понижаване на кръвната захар и холестерол – хускът абсорбира въглехидрати и захари от храната, намалявайки производството на инсулин.
Страдащите от диабет, които си инжектират инсулин за да контролират нивото на захар, може да се наложи да намалят дозата на инсулина. С редовната консумация на хуск, нивото на захар в кръвта може постепенно да намалее.

В проведени проучвания е установено забележимо намаление на холестерола от 3% до 14% при дневен прием на хуск от минимум 6 гр.

Дозировка и начин на употреба

При запек – 1 ч.л. в чаша топла вода или сок. След приема на чашата с хуск, веднага изпийте втора чаша вода или някаква напитка. През същият ден пийте повече течности, поне 1-1,5 литра.

При диария – 1 ч.л. в чаша топла вода или сок. След приема на чашата с хуск, веднага изпийте втора чаша вода или някаква напитка. Приемът се извършва 2 пъти на ден.

За контрол и намаляване на теглото – 1 ч.л. хуск, 2-3 пъти на ден в, 20-30 минути преди хранене. След приема на чашата с хуск, веднага изпийте втора чаша вода или някаква напитка. През деня пийте повече течности, опитайте се да пиете до 2.5 литра.

Съвети: По-добре е да се разрежда не само с чиста вода, а с добавени във водата разтворим сок или мед, така е по-приятно да се пие.
В контакт с течността, люспите на хуска моментално започват да набъбват и се превръщат в желеобразна маса. Ето защо е необходимо сместа да се пие бързо.

Приемането на псилиум хуск наистина потиска апетита за дълго време. По този начин ограничаването на дневния прием на калории се облекчава значително. Умереното хранене заедно с леки физически натоварвания дават добър резултат при опити за отслабване и е напълно безопасно за здравето.

Псилиум хуск / индийски живовляк можете да закупите от тук.