Проблема при приготвяне на конфитюри с еритритол се състои в това, че без добавяне на желиращ агент, еритритола се кристализира отново.

Конфитюра може да се яде и топъл-прясно приготвен, но веднага след като изстине, еритритола се връща към кристалната си форма, което прави консумацията на конфитюра не много приятна, освен ако не го използваме за подслаждане на чай например.

С тази рецепта се получават трайни конфитюри, като при нея проблема с кристализацията на еритритола е отстранен:

На 1кг плодове (малини, ягоди, боровинки, сини сливи и т.н.), се добавят 300гр еритритол (получава се традиционното ниво на сладост). Ако желаете да направите конфитюра с по-ниска сладост от обикновено, може да намалите количеството еритритол с една трета.

За да получите сметанообразна консистенция, добавяте 20гр агар-агар. Ако желаете консистенцията на конфитюра да е по-гъста и желеобразна, количеството агар-агар се увеличава на 40гр.

Ако конфитюра, който ще правите е от по-кисели плодове (боровинки, къпини), дозата агар-агар трябва да се увеличи с още десетина грама.

Плодовете се разбиват с блендер, до образуването на пюре. Ако пюрето се получи прекалено гъсто, добавяте 100-150мл вода.

В полученото пюре изсипвате еритритола, разбърквате и поставяте на огъня да се нагрява.

Накисвате гумата агар-агар в малко вода за 10-15 минути за да набухне. Преди да добавите агар-агар в конфитюра го разбърквате добре и разбивате бучките, ако са се получили такива.

Когато конфитюра закипи, добавяте разкиснатия агар-агар и продължавате да варите конфитюра за още 3-5 минути, за по-добро разтваряне на агара.

Разливате горещия конфитюр в стерилизирани буркани и чакате докато изстине. Приятен апетит!

Тъй като конфитюра не е варен продължително време, той се получава много ароматен и вкусен.

Агар-агар и еритритола са натурални фибри, пробиотици, които правят конфитюра не само безвреден, но и полезен за организма. Помагат за прочистване на хранителния тракт и поддържане на здрава микрофлора, укрепвайки по този начин имунитета и насищайки организма с нужните витамини.

За по-добра консервация, преди да затворите капачките на бурканите е добре да добавите малко аскорбинова киселина – единствения полезен консервант, който няма да позволи на конфитюра да плесеняса.

Тъй като еритритола не притежава консервиращи свойства, препоръчваме бурканите да са добре стерилизирани и да се съхраняват на хладно място.

Приготвения по този начин конфитюр притежава 60-80ккал на 100гр и доста нисък гликемичен индекс.