Рибофлавин Е101, или витамин В2, принадлежи към витамини от група В. Той е необходим за работата на ензима флавопротеин, както и за активация на други витамини. Рибофлавина представлява прахообразно жълто-оранжево вещество слабо разтворимо във вода. Лесно се разпознава когато рибофлавина присъства в дадена хранителна добавка или витаминен микс, понеже придава цвят. Хранителната добавка Е101 има две форми:

Названието му произлиза от думата „рибоза“ – монозахарид, формиращ неговата структура, и „флавин“ (от латинското flavus – жълт) – органическо съединение, придаващо жълт цвят. Разработени са множество биотехнологични процеси за биосинтезиране на рибофлавина в промишлени мащаби. За целта основно се използват микроорганизми, включително филаментозни гъби. Някои от тях са генетично модифициране с цел увеличение на добива на рибофлавин. Е101 широко се използва като добавка в хранителната промишленост и в производството на храни за добитък.

Източник на естествен витамин В2 са: мляко, сирене, листни зеленчуци, черен дроб, бъбреци, бобови растения, мая, зърнени кълнове, гъби и бадеми. Счита се, че те са много богати на витамин В2. Зърнените култури притежават относително ниско съдържание на флавин, но се явяват негов основен източник за регионите, където зърнените култури са основната храна на населението.

Рибофлавин хранителна добавка Е101 – приложение в хранителната промишленост

Рибофлавина се използва и в качество на хранителен оцветител, с обозначението Е101. Рибофлавин Е101 се съдържа в детски храни, зърнени закуски, макаронни изделия, сосове, топено сирене, плодови сокове, обогатени с витамини млечни продукти и в някои енергийни напитки. Включването му в повечето течни продукти е затруднено, заради слабата му разтворимост във вода. Поради тази причина се използва рибофлавин-5-фосфат (Е101ii) натриева сол – форма на рибофлавина с подобрена разтворимост. Обикновено хранителния оцветител Е101 не се разпада при топлинна обработка и в обичайните методи за приготвяне на хранителни продукти, в случай, че достъпа до светлина е ограничен.

Рибофлавин (витамин В2) – влияние на организма, ползи и вреди

Недостига на рибофлавин в организма води до стоматит, зачервяване на езика, болки в гърлото, напукване на устните и възпаление в ъглите на устата. Очите започват да сърбят, сълзят и да се възпаляват, повишава се чувствителността към светлина. Признаците на стоматит напомнят симптомите на заболяването пелагра, причинено от недостиг на ниацин (витамин В3). Недостига на витамин В2 е една от причините за появяване на ракови заболявания. При здравите хора рибофлавина се изхвърля от организма заедно с урината, което често довежда до неговия недостиг, ако не се компенсира с приемане на витамин В2 чрез храната.

В качество на хранителна добавка рибофлавина може да предизвика някои нежелани ефекти. Надвишаването на обичайното ниво на Е101 в организма може да оцвети урината в ярко-жълт цвят, но това не трябва да буди безпокойство. Обикновено рибофлавина (активната съставка на витамин В2) няма негативни ефекти върху човешкия организъм.