Сладкишите, които се продават в магазините, съдържат голямо количество захар и са много калорични. За да задоволите нуждата си от сладкиши и да не навредите на фигурата си, направете ги сами. Така със сигурност ще знаете, че те съдържат само естествени продукти, също можете да повлияете на съдържанието на калории в готовото ястие.
Тази рецепта използва портокал, лимон и агар-агар. Агар-агар е растителен аналог на желатина. Не изисква подготовка преди готвене и се втвърдява по-бързо.
Кокосовите стърготини се използват само за поръсване и може да се нуждаете от по-малко или по-голямо количество от тях, отколкото пише в рецептата.

Съставки:

1бр. лимон
1бр. портокал
5гр. агар-агар
2 супени лъжици кокосови стърготини
10гр. ксилитол (или на вкус)

Начин на приготвяне:

1. Пригответе съставките: портокал, лимон, агар-агар, ксилитол и кокосовите стърготини.
Извадете предварително правоъгълна тава или правоъгълна сладкарска форма.

Сладкиш с кокосови стърготини

2. Обелете корите на лимона и портокала и ги смелете плодовете с пасатор. Разделете получената маса на 2 равни части.

Сладкиш с кокосови стърготини

3. Към първата част портокалово-лимонова смес добавете гумата агар. Поставете втората част на котлона и добавете ксилитола. Когато сместа заври, добавете и първата част с агар-агар към нея. Варете общата смес за 2-3 минути, като разбърквате непрекъснато.

4. Постелете тавата с хартия за печене или готварско фолио. Поръсете кокосовите стърготини така, че дъното на тавата да бъде напълно покрито.

5. Изсипете портокалово-лимоновата смес върху слоя стърготини.
Действайте много бързо, защото сместа се втвърдява бързо. След като излеете сместа я поръсете отгоре с кокосови стърготини и оставете на масата, докато се втвърди.

6. След около 30-40 минути сладкиша се втвърдява напълно. Нарежете го на удобни за вас парчета.
Приятен апетит!