Рецептата на този чуден нисковъглехидратен десерт е елементарна, всяка домакиня може да я повтори с лекота. На вкус напомня на сметанов сладолед.

Съставки за класическа панакота:

животинска сметана 10 или 20% 350мл (въглехидрати 4,5гр. на 100гр.)

еритритол 200гр. (въглехидрати 0) Да се има предвид, че еритритола е с около 60% от сладостта на захарта, затова който предпочита по-сладко, трябва да добави повече.

1 шушулка ванилия

5гр. желатин

5гр. горчив шоколад, не по-малко от 75% какао (за украса)

Начин на приготвяне:

Заливате желатина с 40гр. вода, разбърквате и го оставяте да постои.

Изливате сметаната в тенджера, като добавяте към сметаната еритритола и ванилията.

Оставяте сметаната на среден огън и варите 15 минути. Когато сметаната закипи, я махате от огъня и добавяте вече разбухналия желатин.

Връщате тенджерата на огъня и разбърквате докато се разтвори желатина.

Важно: Когато към сместа е вече добавен желатина, тя не трябва повече да кипи. Може да се постави във водна баня, или когато започва да кипи, да се маха от огъня. Ако сместа закипи, желатина ще отдели миризма и десерта ще се провали.

За пълното разтваряне на желатина са нужни 1-2 минути. Когато забележите, че вече се е разтворил, махате тенджерата от огъня.

Горещата смес се разлива във формички (като за крем карамел), или чаши и се оставя в хладилника за пълно изстиване.

След няколко часа, когато външния слой е втвърден, може да се украси с шоколада. Например разтапяте го на водна баня с добавена една супена лъжица вода и го нанасяте във вид на капки върху панакотата.

Допълнително можете да си гарнирате панакотата с каквото имате подръка – горски плодове, ягоди, малини, ядки, кокосови стружки, листа мента и др.

След това отново връщаме в хладилника до пълно изстудяване. То продължава приблизително 10-12 часа.