Спортното хранене днес е важен елемент на тренировките, в резултат на което поставената цел се постига по-бързо. Има огромно количество спортни добавки, насочени към подобряване на здравето, изграждане на мускули, изгаряне на подкожната мастна тъкан и др. Трябва внимателно да се подбират добавките, които вземате за да не навредите на здравето си. В тази статия ще разгледаме добавката Соев Протеин Изолат.

Хранителни добавки за спортисти

В света на спорта постоянно се появяват нови добавки, които помагат на спортистите да подобрят здравето си и да направят добре оформено тяло.

Те почти не се различават от нормалната храна. Основната им характеристика е, че те са по-концентрирани и свободни от вредни примеси, имат балансиран състав на необходимите вещества.

Например, от протеинови шейкове атлетите получават висококачествен протеин, изолиран от млечни, месни и растителни продукти едновременно. Освен това тук се добавя и витаминно-минерален комплекс. Като цяло се получава много полезни добавки, които в същото време не претоварват храносмилателната система. Една от тези добавки е соевия протеин изолат.

Соев Протеин Изолат

Соев Протеин Изолат е протеинова добавка от растителен произход, извлечена от соя. В допълнение към протеина (90% в крайния продукт), се съдържат малко количество мазнини и въглехидрати, а лактозата не присъства в състава, за разлика от суроватъчния протеин.

Богат е на биологично активни вещества: соев лецитин и соеви изофлавони. Първата защитава черния дроб, подобрява мозъчната функция, нормализира мастния метаболизъм; Втората защитава от онкологични заболявания и поддържа нормалния хормонален баланс.

Включени са също фосфор и желязо. Има аргинин, който е отговорен за секрецията на анаболни хормони, както и глутамин, който подтиска метаболитния стрес.

Още информация за тази хранителна добавка

Соевият протеин се конкурира с животинските протеини. Сто грама продукт представляват 90 грама протеин, като енергийната му стойност е около 300-350 калории. Той е растителен протеин, което означава, че може да се консумира свободно от вегетарианци и вярващи през периода на гладуване. Соев Протеин изолат е идеален при изграждане на мускулна маса, спомага за намаляване на теглото по време на диета.

Добавката е необходима за тези, които искат бързо да натрупат мускулна маса. Тя помага на спортистите и по време на гладуването. Тези, които искат да отслабнат и поддържат нова форма, също ще успеят да направят това с помощта на соев протеин. Факт е, че за неговата асимилация и мускулния растеж е необходима много енергия, която тялото ще черпи от мастни натрупвания, т.е. където мускулите растат, мазнината се изгаря.

Соев Протеин изолат допринася за производството на тироксин (Т4), който е отговорен за метаболизма. Съставът на тази добавка включва аминокиселини, процентът на които е по-голям от този в животинските протеини. Мазнините в тази добавка са почти никакви, така че е подходящ за протеиново-витаминна диета. Освен това е чудесна за хора, които са алергични към животински протеини.

Предимства на Соевия Протеин Изолат

 • Соята е в състояние да намали холестерола в кръвта, предотвратявайки сърдечно-съдови заболявания.
 • Изофлавоноидите в състава на соевия протеин намаляват риска от развитие на злокачествени тумори.
 • Значително увеличаване на спортните постижения.
 • Състоянието на тялото след тренировка се подобрява: възстановителните процеси се увеличават, усещането за болка намалява.
 • Известни ползи от соев протеин за жените: облекчаване на симптомите по време на менопаузата, превенция на остеопороза и рак на гърдата.
 • Соевият протеин може да се използва от хора с непоносимост към лактоза.
 • Съдържа антиоксиданти. Те успешно се борят със свободните радикали и са отлична превенция на рака.
 • Ефективно почиства токсините в червата, подобрява обмяната на веществата, а също така допринася за загуба на тегло.
 • Изолат от Соев протеин има благоприятен ефект върху щитовидната жлеза, възстановявайки нормалното функциониране на жлезата.

Вреди/Недостатъци

 • Соевият протеин има ниска биологична стойност, която се проявява в слаб аминокиселинен запас.
 • Не се абсорбира добре от оргазнима(което може да се приеме и като предимство, тъй като почиства червата).
 • Съдържа фитоестрогени (полови хормони, подобни на женските); те блокират секрецията на тестостерон при хората, мъжете могат да имат проблеми с образуването на сперматозоиди при приемане на големи дози.
 • В изключителни случаи може да има стомашно разстройство или запек.
 • За да се избегнат тези проблеми, трябва да започнете да приемате соев протеин в по-ниска доза.

Употреба на Соев Протеин Изолат

За мнозина възниква дилема дали да се приемат такава добавка или не. В края на краищата, добавката има както положителни, така и отрицателни характеристики. Отговорът е много прост. Можете да използвате малко количество от този протеин.

Повечето хора смесват 2 различни протеина, като се възползват от единия и другия едновремено. Освен това, днес няма причина да се смята, че използването на няколко вида протеина води до загуба на техните свойства.

Соевите протеинови изолати се вземат два пъти на ден, преди и след тренировка. За да направите коктейл, смесете една и половина лъжици с течност: мляко, сок или вода. Може да се използва като заместител на храна 1 път на ден.

Обикновено се препоръчва да се вземат 30 г соев протеин, разреден с топла течност на ден. За това количество соев протеин са достатъчни 300 мл мляко или обикновена вода.

 

Ако желаете да закупите Соев Протеин Изолат, можете да го направите в нашия магазин тук