Съставки:
120гр тъмен шоколад 75%
500мл прясно мляко
1ч.л. Агар-агар (заравнена)
2с.л. Соев сос (сладък)
Съдържание на готовото желе (100гр):
128,2ккал
3,3гр белтъчини
6,8гр мазнини
13,9гр въглехидрати
Начин на приготвяне:
Сипете млякото в подходящ съд или малка тенджерка, добавете към него агара и го оставете да набъбне за 15 минути. След това поставете млякото на загрят котлон. След като заври, варете млякото на слаб огън, като го разбърквате, докато агара се разтвори напълно (би трябвало да отнеме около 2 минути).
Свалете съда от котлона, оставете млякото малко да се охлади и добавете черния горчив шоколад, начупен на парчета.
Добавете сладкия соев сос. Той ще придаде на тръпчивия горчив шоколад лек сладко-солен вкус. Разбърквайте шоколадовата маса, докато стане еднородна по цвят и консистенция.
Изсипете готовата смес в силиконови сладкарски форми (или чаши, или форми за крем карамел) и ги поставете в хладилник.
Желето на основата на агар-агар се втвърдява много бързо – след 30-60мин. вече можете да обърнете десертите върху чинии.
Приятен апетит!