Ябълчената киселина представлява безцветни хигроскопични кристали, добре разтворима е във вода. За първи път е била добита през 1785 година от известния шведски химик Карл Шееле.

Производство на ябълчена киселина

Като хранителна добавка, ябълчената киселина се маркира с код Е296. Кристалите на киселината се топят при температура от 100 градуса. Извлича се от плодове, или се синтезира по химичен път.

Е296 се съдържа в ябълки, цариградско грозде, грозде, боровинки, малини и др. Ябълчената киселина се съдържа и в тютюна, като сол на никотина.

Производството на Е296 по химичен път се състои в хидратацията на малеиновата киселина при температура 170-200 градуса. Също така се произвеждат соли на ябълчена киселина, които се наричат ​​малати.

Малатите са полезни вещества за човешкия организъм. Подпомагат метаболизма, подобряват кръвообращението и храносмилането.

Ябълчена киселина тип D се получава от винена киселина и се използва като компонент в хранителни продукти.

Полезни свойства и употреба на ябълчената киселина

Полезни свойства на ябълчената киселина са стимулиране на метаболизма, нормализиране на клетъчния метаболизъм, подобряване на кръвообращението, стимулиране на апетита и стабилизиране на храносмилането, укрепване на имунитета и подобряване на защитните свойства на тялото.

Допълнително, Е296 има противовъзпалителни, противоедемни и слабителни ефекти. Важно полезно свойство на ябълчната киселина е подобряването на тонуса при болни от хипертония.

Киселината влияе положително и на сърдечно-съдовата система, стомашно-чревния тракт и бъбреците.

Е296 се използва при производството на консерви, плодови сокове, безалкохолни напитки, вина и винени напитки, коктейли, сладкарски изделия и десерти.

Ябълчената киселина се добавя в качеството на вещество, поддържащо стабилно количество на рН в продуктите. Тази добавка е регулатор на киселинността и също така дава на продуктите и напитките кисел вкус.

Във винената промишленост Е296 служи като важен компонент за придаване на характерен вкус на виното и винените напитки.

Ябълчената киселина се използва също в медицината, козметиката и фармацевтиката. Във фармацевтиката Е296 подобрява усвояемостта на лекарствени перпарати от организма, а при онкоболните защитава еритроцитите в кръвта от негативното въздействие на химиотерапиите. Киселината влиза в състава на слабителни, противовъзпалителни и отхрачващи лекарствени препарати.

Е296 се добавя в козметични продукти като лакове за коса, шампоани и маски за коса, кремове за лице и тяло, козметични маски. Също влиза в състава на козметични средства за извършване на почистващи и подмладяващи процедури.

Противопоказания на ябълчената киселина

Е296 е противопоказна за употреба при хора с повишена киселинност, тежки заболявания на хранително-чревния тракт, язва, онкологични заболявания, нарушения на храносмилането, вътрешни кръвоизливи, както и в постоперативен период.

Необходимо е употребата на ябълчена киселина да бъде ограничена при деца до 16г., също и при майки в период на бременност или кърмене.

Ябълчена киселина Е296 можете да закупите от тук.