Активното спортуване принуждава тялото да обработва по-бързо аминокиселините за възстановяване на мускулите след натоварване. Повечето от тези елементи се произвеждат в човешки органи, например в черния дроб, както и в мускулите.

Около 60% от аминокиселините са глутамин, чиято основна маса се произвежда в човешкото тяло. Глутаминът е жизнено необходим за организма, тъй като от него зависи правилното функциониране на всички системи.

По време на интензивни тренировки е добре да се приема допълнително количество глутамин, под формата на хранителна добавка.

Още от древността физическото развитие на тялото се е считало за еталон за красота. Но чак в наши дни сериозните съвременни изследвания са позволили да разберем химическите процеси и изменения в организма по време на тренировки.

В 80-те години на ХХ век учените открили, че скоростта на производство на протеин в човешкото тяло зависи от нивото на глутамина. Смята се, че L-глутамина се синтезира в резултат на реакциите на някои аминокиселини, по-специално с разклонени вериги от молекули (BCAA).

Учените достигнали до заключението, че процеса на увеличаване на мускулната маса зависи пряко от производството на глутамин в организма. Това заключение потвърждава важността на наличие на нужните количества аминокиселини по време на тренировки.

В периодите на усилени тренировки се препоръчва употребата на по-качествена храна, ценни протеини, които стават основа за отделянето на аминокиселините в тялото.

Освен чрез храната, глутамина може да се приема и като хранителна добавка, във L-формата му. Колкото е по-голямо съдържанието на глутамин в кръвта и тъканите, толкова е по-висока скоростта на увеличение на мускулните клетки.

При тежки натоварвания в мускулите протичат реакции на взаимодействие на молекулите. За за ефективното им протичане е нужен азот. Този елемент е необходим за по-нататъшното развитие на мускулите и работоспособността на целия организъм.

Глутаминът се абсорбира от мускулната тъкан, а след това азотните атоми започват да взаимодействат с ензимите. В резултат на новите съединения се появяват молекули, наситени с азот.

За спортистите приемът на азот по време на интензивни тренировки е от жизненоважно значение за поддържането на правилното функциониране на всички телесни системи, създавайки подходящи условия за бързо възстановяване на увредените тъкани и мускулния растеж.

Интересна информация за ефектите на глутамина върху човешкото тяло:

  • 35% от азота в мускулите попада там благодарение на глутамина
  • използва се не само за укрепване на тялото, но и за лечение на алкохолизъм, тъй като потиска жаждата за алкохол
  • глутаминовата киселина е напълно различно вещество, но след определени реакции се превръща в глутамин
  • приемът на само 2 гр. от хранителната добавка, умножава ефикасността на хормона на растежа 4 пъти, което влияе положително на метаболизма на мазнините, за да се увеличи именно мускулната тъкан
  • глутаминът неутрализира действието на амоняка върху мускулите. Както е известно, амоняка е силно токсичен спрямо мускулната тъкан. Глутамина, притежавайки в два пъти повече азотни атоми, отколкото аминокиселините, извежда амоняка от молекулите на организма
  • глутаминът се разпада в черния дроб и се превръща в глюкоза, която повишава нивото на гликоген в мускулните тъкани

Завишената нужда от глутамин в организма се получава в резултат на метаболичния стрес на мускулите, причинен от повдигане на тежести. Действието на този елемент върху организма е обширно изследван в медицината – глутаминът се прилага на пациенти, когато тялото им е в катаболно състояние поради силен стрес.

Това е необходимо тъй като когато организма е подложен на силен стрес като животозастрашаваща ситуация, глутамина се извлича от мускулните тъкани, което може да доведе до загуба на такива.

Подобна загуба на мускулна маса може да се получи при всеки, в случай, че започне свръх тежки тренировки, без съобразена по темата диета.

Действието на глутамина върху процесите в тялото изглеждат така:

  • намаляване на интензивността на катаболните процеси
  • повишение на устойчивостта на организма
  • повишение на количествата на гликоген и хормона на растежа
  • балансиране на нивото на Ph

Силовото натоварване предизвиква активно освобождаване на кортизол, което води до разпад на глутамина и съответно загубата му в мускулите и черния дроб.

Също така, при преработката на въглехидратите се изразходва голямо количество енергия. В резултат на това нивото на инсулин и гликоген в кръвните тъкани спада под нормалното ниво.

Тялото се опитва да запълни резервите си чрез гликогенеза – за да поддържа реакцията, глутаминът се превръща във въглехидрати в черния дроб.

Известно е, че интензивното натоварване причинява парене в мускулите. Появата на неприятното чувство е свързано с отделянето на млечна киселина, която е производна на анаеробния метаболизъм. За нормализация на състоянието на организма, е необходимо pH баланса да бъде контролиран. Затова и тялото използва всички достъпни запаси от глутамин.

С всички гореспоменати процеси, човешкото тяло може да се справи само при нормален начин на живот. Интензивно трениращите спортове и бодибилдинг обаче, имат нужда от хранителни добавки, в това число и глутамин, за да не увредят имунната си система.

Как да поддържаме нужното количество глутамин в тялото

Ценни естествени източници на глутамин са богатите на протеин продукти: боб, млечни продукти, риба, месо, яйца. По време на тренировки повишената им употреба е просто необходима.

За съжаление количеството глутамин, което е нормално за протеиновия синтез, е по-лесно да се получи като хранителна добавка. Това заключение произлиза от факта, че глутамина в „естественият“ си вид се разрушава по време на приготвяне на храната.

Също около 40% от него се разпада в стомашно-чревният тракт по време на храносмилането за заместване на клетките на микрофлората. Най-добрите естествени източници на глутамин са храни, които не изискват термична обработка: спанак, магданоз, сурови яйца и др.

L-глутамин – вреди

Поява на нежелателни процеси в организма, при употреба на глутамин не са открити в лабораторни условия, дори при завишени дози от него.

L-глутамин – правилна употреба

Строги ограничения в употребата на глутамина няма. По време на тренировка, тялото изпитва остър недостиг на глутамин, така че е добре да не се намаляват дозите. Употребата на занижени дози просто не носи осезаеми ползи.

Приемането на глутамин извън тренировъчния процес се извършва с вода или сок (2 чаени лъжички или 10 гр. на една чаша течност), два пъти на ден: сутрин на гладен стомах и вечерта преди сън. Допълнително по една доза преди и след тренировка.

Важно е да се помни, че L-глутаминът не заменя, а само допълва пълноценна на хранителни вещества диета. Също така, за да си пазим здравето е необходимо да се следят условията на съхранение на продукта и опаковката да се държи на сухо място.

В противен случай глутаминът ще се разпадне на амоняк и пироглутаминова киселина, които не са полезни за организма.

L-глутамин можете да закупите от тук.