Брашното от рожков се получава от смлените шушулки (без семената) на дървото Рожков. Прахът има кафяв цвят, характерен сладникав вкус и мирис, подобен на шоколад.
Ако принадлежите към многобройните любители на кафето, но кофеинът е противопоказен за вас, рожковът би бил прекрасен заместител.
Порция от него, приготвена с гореща вода, ще замени чаша кафе (включително с естествен подсладител поради наличието на захар в рожков), а ако добавите праха към мляко, получавате ароматно какао.
Освен това богатият на фибри рожков на прах се използва в рецепти за вкусни ястия, което ги прави по-здравословни.

История на употребата му и къде се добива

Брашно от рожков-дърво

Ceratonia siliqua

Рожковът е шушулката на вечнозелено дърво, наречено рожков (Ceratonia siliqua). Отглежда се в основно Средиземноморието, но се среща и в дивата природа. Среща се и в България.
Дървото достига височина до около 15 м, а плодовете му са месести кафяви шушулки, пълни със семена, дълги около 20 см. Растението е познато още от древен Египет.
Арабите са използвали семена от рожков като единица за тегло, от тези семена произлиза и мерната единица за тежест карат. Има и записи за кавалерията на генерал Уелингтън в Палестина и Испания, която яде рожков по време на Първата световна война.
Има и случаи, когато по време на Втората световна война войниците оцеляват в екстремни условия благодарение на рожковите шушулки.

Състав

Плодовете (шушулките) на рожковото дърво са изключително хранителни. Когато узреят, те стават много сладки, тъй като съдържат предимно въглехидрати, които основно са захари и съставляват около 48-56% от шушулките.
Освен въглехидратите, шушулките съдържат нишесте и целулоза. Определена част от състава е вода (около 10%). Съдържанието на протеини е около 7-8%, но мазнините в рожкова са малко – 0,6%. Има много фибри, които са полезни за храносмилането. Въобще няма глутен.
Рожков е източник на витамините A, B2, B3, B6 и минералите манган, мед, калий, калций, цинк, магнезий и селен. Съдържа също и пектин, фибри и протеини.

Ползи и вреди

Рожковът е едно от най-продуктивните растения. Едно дърво може да даде около 200 кг. или повече шушулки годишно. Благодарение на хранителните вещества, които съдържа, това е перфектната енергийна закуска за заети хора.
Рожковът на прах има и лечебни свойства: той е антиоксидант – забавя стареенето на организма, подобрява храносмилането, има отхрачващо действие, успокоява симптомите, причинени от диария.
Този продукт би бил интересен и за хора с тенденция към остеопороза, заради високото съдържание на фосфор и калций. Благодарение на наличието на галова киселина и танини, той има аналгетични, антиалергични, антибактериални и антивирусни свойства.
Както всеки, дори и най-полезният продукт, прахът от рожков има свои собствени противопоказания, при които консумацията му е нежелателна и може да бъде вреден за организма.
Рожков се смята за безопасен при умерена употреба. Агенцията по храните и лекарствата на САЩ (FDA) го одобрява за употреба в храни, козметика и фармацевтични продукти.
Алергиите към него са рядко срещани, но може да се проявят при хората, които са алергични към ядки и бобови растения. Те се изразяват в обриви, сенна хрема и в много редки случаи астма. Не е желателно да се консумира от бременни жени и деца до 3-годишна възраст.

Може ли наистина рожковът да замени какаото и кафето?

Брашно от рожков-кафе

Кафето е любимата напитка на милиони хора и е богат източник на калций, магнезий и антиоксиданти. В случай, че кофеинът ви е противопоказен или искате да откриете палитра от нови вкусове на кафе и шоколад, опитайте рожков на прах. С вода – за приготвяне на натурално безкофеиново кафе, или с произволно мляко за приготвяне на какао.

Всяка от тези напитки:

Не съдържа кофеин, но идеално имитира вкуса на кафето.
Е богата на антиоксиданти и хранителни вещества.
Предотвратява преяждането, като действа върху хормона на глада (постпрандиален грелин).
Е богата на калций, важен за здрави кости и зъби.

Рецепти с брашно от рожков

брашното от шушулките се използва за приготвяне на напитки, коктейли, а също така намира широко приложение в сладкарството и хлебните изделия.
Използването му по време на процеса на печене повишава качеството на тестото, подобрява текстурата и вискозитета му. От рожков се приготвя и вкусен и здравословен шоколад, който много се харесва на децата.

Рецепти:

Шоколад от Рожков
Мъфини с Рожков
Смути с Рожков