Винена Киселина е съединение, което често се среща в растителния свят. То може да бъде както под формата на свободни изомери, така и като киселинни соли. Основният източник на това вещество е зрелият плод на гроздето. Винените камъни, както още се нарича тази киселина, са калиеви трудно разтворими соли и се образуват по време на ферментацията на сока на различни видове плодове. Тази добавка в храните е консервант и е обозначена с Е334. Получава се най-често като вторичен продукт при преработката на лозаро-винарски продукти.

 

Винена Киселина – формула и видове

Винената киселина представлява хигроскопични кристали, които нямат мирис или цвят. Същевременно веществото има силно подчертан кисел вкус. Всички видове винена киселина лесно се разтварят във вода, както и в етилов алкохол. Съединенията са по-устойчиви на действието на алифатни въглеводороди, бензол и етер. Химичната формула на Е334 е C4H6O6.

Винена киселина се намира под формата на 4 изомера. Това се обяснява със симетричното и равновесно разположение на киселинни карбоксили, водородни йони и хидроксилни остатъци. Това са:

 • D-винена, или – винно-каменна киселина.
 • L-винена киселина.
 • Мезовинена киселина.
 • Гроздова киселина, която е смес от винени киселини L- и D-.

Физични свойства

Винените киселини са идентични по отношение на химичните свойства. Те обаче са напълно различни и съществуват значителни разлики във физическите параметри. Например, D- и L-винената киселина започва да се топи при температура 140 ° С, гроздовата киселина от 240 до 246 ° С и мезовинената киселина до 140 ° С.

По отношение на разтворимостта първите две съединения са напълно разтворими във вода, а другите две са устойчиви на влага.

Соли на Винената Киселина

Винената киселина може да образува само два вида соли: силни и средни. Съединения от последния тип могат напълно да се разтварят във вода. Обаче, когато се потапят в алкална среда, се образуват кристали. Силните соли са слабо разтворими в течности. Това важи не само за водата, но и за алкохолните и винените напитки. Постепенно се установяват по стените на съдовете. След това съдържанието се извлича внимателно и се използва за получаване на органична киселина.

Що се отнася до винения камък, той се открива не само в сока от гроздови плодове, но и в нектари с пулп, и в пасти направени от плодове.

Препоръчително дневно количество

Винените киселини са необходими за организма когато той е изложен на повишен радиационен фон, при дисфункция на храносмилателната система, постоянно напрежение и намалена киселинност на стомаха.

Тези съединения се намират в киселите плодове. Максималната концентрация на винена киселина се среща в следните плодове:

 • папая
 • червени боровинки
 • дюля
 • череша
 • касис
 • лайм
 • портокал
 • авокадо
 • мандарина
 • вишна
 • ябълка
 • грозде

При правилна и балансирана диета ежедневната нужда на оргазнизма за винена киселина е напълно покрита. За нормална работа на тялото мъжете се нуждаят от 15 до 20 милиграма винена киселина, жените от 13 до 15 милиграма, а децата от 5 до 12 милиграма.

За какво е полезна Винената Киселина

Свойствата на винената киселина се подценяват. Това съединение има много полезно биологично значение. Полезни свойства на Винената Киселина:

 • Тонира сърдечния мускул.
 • Разширява кръвоносните съдове.
 • Стимулира синтеза на колаген.
 • Повишава и еластичността на кожата.
 • Предпазва от окисляване клетките на тялото.
 • Увеличава скоростта на всички метаболитни процеси.
 • Реагира с радионуклиди и така ускорява отстраняването им от тялото.

Когато се използва тази добавка Е334, трябва да се има предвид, че надвишаването на дневните норми си има своите последствия. Възможно е да има признаци на предозиране, което включва замайване, диария и повръщане. Може би разпознахте тези симптоми? Те се проявяват и при тежък махмурлук. Тай като във виното има значително количество винена киселина, не е препоръчително да се прекалява с него. Една чаша вино на ден е напълно достатъчна за да му се насладите и в същото време да се възползвате от неговите полезни свойства.

За да не причинявате увреждане на тялото си, не се препоръчва увеличаване на дневната норма на винената киселина. Това може да се направи само от лекуващия лекар. Особено ако пациентът е предразположен към херпес, има чувствителна кожа или има нарушен механизъм за асимилация на определени киселини.

Приложение в хранителната промишленост

Винената киселина или Е334, чиято формула е посочена по-горе, позволява забавяне на процеса на разлагане на продуктите. Благодарение на това свойство съединението се използва широко в хранителната промишленост като консервант. Винената киселина предотвратява преждевременното увреждане на брашното, както и консервираните продукти. Много често съединението се използва като антиоксидантен реагент или регулатор на киселинността.

В състава на алкохолни напитки, трапезни води, хлебни и сладкарски продукти, както и консервирани продукти присъства винена киселина. Получаването на този компонент е прост процес. За тази цел се използват отпадъци, които се образуват в резултат на получаването на винена напитка.

Трябва да се отбележи, че киселината се използва за запазване на белотата и пластичността на шоколадовата глазура, за фиксиране на битите протеини, както и за разхлабване на тестото. В допълнение, добавката E334 ви позволява да смекчите вкуса на алкохолното вино, като го направите по-мил и приятен.

Има както натурална Винената Киселина, така и такава, получена по синтетичен път. Препоръчително е да се използва натуралната, въпреки, че е по-скъпа от другата.

Употреба на Е334 в други сфери

Винената киселина се използва широко не само в хранителната промишленост, но и във фармацевтичните продукти. За медицински цели, съединението се използва като спомагателен компонент. Използва се при производството на разтворими лекарства, някои слабителни лекарства, както и ефервесцентни таблетки.

Е334 също се използва и в козметиката. Това съединение е част от много професионални шампоани, лосиони, и кремове, предназначени за грижа за косата и кожата.

В действителност винената киселина се използва в много области. Например, в текстилната промишленост се използва за фиксиране на цвета в боядисването на тъкани. При строителството добавката се използва като реагент. Добавя се към гипс и циментови смеси. Благодарение на нея сместа се втвърдява по-бавно.

Солите на Винената Киселина се използват и в производството на компютри, високоговорители и микрофони, поради своите пиезоелектрични свойства.

 

Ако желаете да закупите Натурална Винена Киселина, може да го направите в нашия магазин.