Всяка година броят на заболяванията, свързани с проблеми на функционирането на стомашно-чревния тракт, се увеличава. Причините за това се крият в много фактори – от недохранване до стрес и заседнал начин на живот. Когато сме млади, ние почти не обръщаме внимание на проблемите със стомашно-чревния тракт, но в напреднала възраст, те могат да се развият в нещо сериозно, в някои случаи и да доведат до фатален изход (процента на смъртността поради такива проблеми постоянно се увеличава). Ето защо трябва да се грижим за здравето на чревната микрофлора своевременно и да предприемете своевременни мерки за елиминиране и на най-малките смущения. При проблеми със стомашно-чревния тракт можете да се обърнете към добрия помощник Инулин. Какво е това, как се получава и къде се използва? На тези въпроси ще намерите подробни отговори в тази статия.

Какво е Инулин?

За начало, да се запознаем по-отблизо с този елемент. Инулин – какво е това вещество? Това е естествен полизахарид, който присъства в състава на повече от 3500 растения. Молекулата на инулина е верига от около 30-35 фруктозни остатъка, молекулното тегло е от 5000 до 6000. Вкусът на инулина е сладък.

В кои растения се съдържа Инулин?

Инулинът е резервен въглехидрат, който може да се намери в много от компонентите на растенията. Няма инулин в животински продукти. Не може да се получи и по синтетичен път. Той е естествен пребиотик, който не се усвоява от човешките храносмилателни ензими и лесно влиза в чревната микрофлора. Там той изпълнява основната си задача – подобрява перисталтиката, както и храносмилането, подхранва растежа и възпроизвеждането на полезни бифидобактерии.

За извличането му се използва предимно инулинова цикория. В това растение количеството на този полизахарид е най-голямо. Неговият брой достига 20%, което е много. Сред шампионите на съдържанието на инулин има и растения, които са ни по-познати – чесън и лук. Делът на този ценен компонент достига 10% в тях. В допълнение, те имат много други полезни свойства и затова си струва да ги включите във вашата диета.

Инулин може да бъде получен и от други природни продукти: той се среща в зърнени култури, артишок и дори банани. Всички тези продукти са доста вкусни и питателни и поради това не представлява трудност да се употребяват редовно. А в същото време вашето тяло ще каже „благодаря“. Сред лечебните растения , които могат да се похвалят с чисто инулиново съдържание, са лилиите. Той също е в корените на глухарчета, нарциси и зюмбюли.

Начин за получаване на Инулин

Как получават инулин? Какъв е този метод, който позволява да се извлече от растенията, без да се разрушава молекулната структура и да се запазят лечебните свойства? Инулинът се получава чрез студен метод без използване на нагряване, което позволява да се запази неговата биологична активност.

В резултат на физикохимичните процеси инулинът може да се получи както като аморфен прах, така и под формата на кристали. Те са лесно разтворими в гореща вода и лошо в студена вода. При хидролиза инулинът образува D-фруктоза, както и известно количество глюкоза. Заедно с инулин от същото растение получава и свързани въглехидрати. По този начин този полизахарид е материал за производството на фруктоза и служи като естествен заместител на захарта при захарен диабет.

Ролята на Инулин за нормалното функциониране на стомашно-чревния тракт

Едно от най-важните свойства на инулина е, че той не е се повлиява от въздействието на храносмилателните ензими в стомаха ни. Поради това инулинът преминава свободно през стомаха и влиза директно в червата. Тук става хранителна среда за бифидобактерии. Те го разделят (частично) и го използват като материал за растеж и репродукция. В резултат на това броят на полезните бактерии в чревната микрофлора се увеличава, а броят на патогенни намалява (полезните бактерии просто не им оставят място за развитие). Подобрява чревната подвижност, процесът на храносмилане се ускорява. Ако имате нужда да обогатите своята диета – добавате в нея инулин. Предимствата на растенията, които го съдържат, обикновено са много повече, което означава, че тялото получава двойна или дори тройна полза от даденото растение.

Тази част от инулина, която не може да се разложи, по пътя си прихваща разлагащи се продукти и напълно ненужни вещества на тялото (тежки метали, токсини, и т.н.). Инулина спомага и за предотвратяване на натрупването на лош холестерол в организма. За тези цели (пречистване и антиоксидантен ефект), е препоръчително да се използват фибри с инулин, които ще бъдат чудесно допълнение към всеки прием на храна.

Взаимодействие на Инулин с витамини и минерали

В допълнение към важната роля за подобряване на храносмилането и перисталтиката, той има и други много хубави черти. Инулинът помага на човешкото тяло да асимилира различни полезни елементи. Сред тях – калций и магнезий, които сами по себе си не се произвеждат от тялото, а попадат там само с храна. Инулина допринася за факта, че те се усвояват 10 пъти по-добре – до 30%. Благоприятно влияе върху асимилацията на желязо, мед и фосфор.

Други свойства на Инулина

Този полизахарид има хепатопротективен, както и имуномодулиращ ефект върху нашето тяло. Не е тайна, че нивото на имунитет зависи до голяма степен от здравето на червата и стомаха. Ако микрофлората е в ред, метаболитните процеси протичат лесно и бързо, тогава издръжливостта на целия организъм се повишава. Инулин играе решаваща роля тук – увеличава броя на полезните бактерии, подобрява метаболизма на липидите (облекчава лошия холестерол), подпомага смилането на минерали и витамини. Не е изненадващо, че инулинът е от полза за целия организъм като цяло, а не само за храносмилателния тракт. И това предимство е трудно да се подцени.

И по отношение на загуба на тегло или поддържане на елегантна фигура този забележителен въглехидрат не може да бъде пренебрегнат. Въпреки че казват, че тези, които искат да отслабнат, трябва да намалят количеството въглехидрати до минимум и да се придържат към протеините, това не важи за инулин. Първо, той има ниско съдържание на калории и практически не се усвоява в стомаха. На второ място, той създава усещане за ситост дълго време, дори ако сте яли много малко от него. Например, добър помощник ще бъде инулинова цикория, която често се препоръчва като заместител на кафето сутрин. Има естествен сладък вкус и не изисква допълнителни подсладители. В допълнение, той помага за нормализиране на храносмилането и ускоряване на метаболитните процеси и така загубата на тегло ще става по-бързо.

Следващата способност на този пребиотик ще се хареса на хората, които обръщат особено внимание на фигурата си, или на тези, които се опитват да консумират по-малко мазнини. При производството на храни, инулина спомага за по-гъста  консистенция и по-наситен вкус. Така обезмасленото кисело мляко, в което практически няма мазнини, ще е същото на вкус и външен вид като обикновеното кисело мляко с висок процент мазнини.

Странични ефекти при прием на Инулин

Често полезните компоненти, макар и абсолютно естествени и със растителен произход, могат да имат много сериозен страничен ефект върху тялото. Изключение с инулин? На практика няма налични данни за негативен ефект при неговото използване. Това е едно от естествените чудеса, които са абсолютно безопасни за хората.

Има обаче някои предупреждения. Те се отнасят до индивидуалната непоносимост към някои компонентите в Инулина. Ако имате алергия към някоя от тях можете да получите алергична реакция. В допълнение, експертите все още не препоръчват използването му при деца под 8 годишна възраст, като превантивна мярка, тъй като все още няма достатъчно изследвания в тази насока.

Начин на употреба

По 1 чаена лъжичка (3-5гр.) два пъти дневно с храна. Приема се в комбинация със сок, вода, кисело мляко или друга течност.

Инулинът е полезен за всеки и на всяка възраст

Това е един малък полизахарид със скромно и незабележимо име „инулин“. Отзивите за него обаче в никакъв случай не са скромни. Това е наистина ценно вещество за цялото тяло, като се започне с функционирането на храносмилателния тракт и се стигне до засилване на имунната система и поддържане на здравословно тегло. Редовната консумация на продукти, съдържащи достатъчно количество инулин (зърнени храни, артишок и аспержи, банани и стафиди, подмяна на кафе от цикория) допринася за цялостното подобряване на тялото и решаване на специфични проблеми в определени органи.

На младите той ще помогне винаги да бъдат в добра форма, да поддържат високо ниво на енергия и да имат силен имунитет. За възрастните хора това ще бъде отлично средство за превенция и лечение на остеохондрозата, намаляване на вероятността от сърдечен удар. Поддържайте съдържанието на инулин в тялото на правилното ниво и бъдете здрави!

Ако желаете да закупите инулин можете да го направите в нашия магазин от тук