В своята структура хидролизиран колаген е животински протеин. Той е в основата на съединителните тъкани на тялото, като кожата, сухожилията, хрущялите, органите и костите. При процеса на хидролизиране, колагена се разпада на малки, лесно смилаеми молекули. Тази съставка е част от лекарства, предназначени за лечение на много заболявания, включително на кожата и ставите.

Хидролизиран колаген – какво е това?

хидролизиран колаген
Колагенът е фибриларен протеин, получен от костите и кожите на животни. Хидролизираният колаген се образува чрез обработка на материала включваща обезмасляване, смилане и накисване в солна киселина за дехидратация. Полученият хидролизат е прах, който лесно се абсорбира от тялото.

Хидролизираният колаген е богат на аминокиселини. Лесно се абсорбира от тялото, когато се приема през храносмилателната система, като формира градивни елементи на нов колаген.

За разлика от желатина, хидролизатът се смесва лесно със студена вода и не замръзва. Поради това хидролизираният колаген е лесен за използване и полезен за човешкото тяло.

 

Хидролизиран колаген – 8 полезни свойства:

1. Помага при болки в ставите

хидролизиран колаген

Ставните хрущяли съдържат колаген. При намаляване на количеството му (при болести, травми, напреднала възраст) се наблюдават болки в ставите. Счита се, че приеманият орално колаген е способен да облекчи тези болки.

Проучванията доказват, че хидролизираният колаген е способен да облекчи болките при остеоартрит, чрез укрепване на ставите.
В едно рандомизирано контролирано изследване, проведено върху 250 пациенти, е установено, че е налице значително подобрение в комфорта на коленната става, което е оценено с помощта на визуални аналогови скали за оценка на болките Womack.

Въпреки това, не е задължително да се използват хранителни добавки, за да се осигури на организма колаген. Той се намира се в големи количества в месото. Когато ядете месо, колагенът се превръща от тялото в хидролизат по време на храносмилането.

2. Помага за лечение на остеопороза

хидролизиран колагенВъпреки че проучванията по темата все още не са приключили, наличните резултати показват, че хидролизираният колаген играе важна роля в превенцията и лечението на остеопорозата.

В едно от проучванията, проведено върху плъхове, учените открили, че хидролизираният колаген допринася за увеличаване на органичната материя в костите и има благоприятен ефект върху здравето при остеопороза. За да се определи степента на влияние върху други заболявания на ставите, са необходими допълнителни изследвания.

3. Ефективен за изглаждане на бръчки

хидролизиран колаген

Кожата се състои от колаген, така че използването на козметика за лицето, което съдържа хидролизиран колаген е един от начините за поддържане на нейната еластичност. Ефективността на козметичните препарати зависи от методите за получаване на колагена и степента на усвояването му от организма.

Дългосрочни изследвания с участието на големи групи хора не са провеждани, но в едно проучване от 2014г. е установено, че използването на козметични кремове, съдържаща хидролизиран колаген поне два пъти дневно, спомага за премахване на ефектите от излагане на слънце, нормализира производството на себум, овлажнява и поддържа тонуса на кожата.

Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) одобри използването на хидролизиран колаген за изглаждане на бръчките и премахване на белези от акне. Съществуват редица твърдения, че хидролизираният колаген може да се използва в козметиката чрез включването му в кремове, които подобряват структурата на кожата, но не всички от тях се подкрепят от резултатите от проведените до момента изследвания.

 

4. Хидролизиран Колаген за коса, кожа и нокти

коса и кожа

Хидролизираният колаген върши чудеса, когато се добави към продуктите за коса. Не само укрепва косата, но и я прави по-гъста и лъскава. Ноктите започват да растат по-бързо, някои казват, че трябва да изрязват ноктите си по ръцете и краката си по-често, отколкото преди.
Повърхността на кожата също се възстановява. Тя става по-еластична и фините бръчки се изглаждат. Целулитът също става по-малко забележим. По темата са провеждани редица проучвания.

През 2008-ма година в Токио е проведено изследване с участието на 33 жени с възраст 40-60 години. Те приемали дневно 10гр. хидролизиран колаген в продължение на 2 месеца. Беше констатирано, че хидратацията и еластичността на кожата са се увеличили с 91%.
Друго изследване, проведено през 2008-ма година, в Лион (Франция) с участвали жени във възрастова група 35-55 години е показало подобни резултати: увеличаване на гладкостта и хидратацията на кожата.

Използването на 10гр. хидролизиран колаген на ден от участниците в изследването води до следните резултати след 12 седмици: бръчките намаляват с 41%, еластичността и хидратацията на кожата се увеличават.

5. Стави и хрущяли

стави и хрущяли

За изграждането на съединителната тъкан, организма се нуждае от аминокиселини. Хидролизираният колаген съдържа аминокиселини като глицин, лизин и пролин, които спомагат за увеличаване на обема на синовиалната течност и за възстановяване на износени или изтощени от прекомерно натоварване хрущяли.

Според информация от уебсайта „The Doctor Within“, колагенът е толкова ефективен за възстановяване на структурата на ставите, че пациенти, след като са използвали хидролизиран колаген в продължение на няколко месеца, отменят операциите за заместване на ставите.
В допълнение, хидролизираният колаген намалява прогресията на остеопорозата, увеличавайки костната плътност. Костната тъкан се състои от колаген и минерали, така че използването му допринася за възстановяването на костната структура.

6. Хормони и щитовидна жлеза

хидролизиран колаген

Аминокиселините участват в синтеза на хормони и са в основата на мускулната и органна тъкан. Съдържащият се в хидролизираният колаген глицин може да потисне излишния естроген в организма, което го прави полезен за нормализиране на хормоните.
Прекомерната консумация на месо от животински мускули, може да предизвика стрес и възпаление в организма. Това се дължи на непропорционалното съотношение на аминокиселините.

Мускулното месо съдържа много метионин, цистеин, триптофан и серотонин, но малко глицин и други важни аминокиселини. Възпаления, причинени от консумацията на мускулно месо, предизвикват повишаване на нивата на кортизол. Увеличението на кортизола има разрушителен ефект върху мускулите, а не върху мазнините. Това води до загуба на мускулна маса с нарастване на възрастта. Кортизолът също потиска функцията на щитовидната жлеза.

Приемането на хидролизиран колаген гарантира, че незаменими аминокиселини като глицин, пролин и аланин се доставят в организма. Всъщност хидролизираният колаген съдържа всичките 20 аминокиселини. Съдържащият се в колаген глицин стимулира производството на стомашна солна киселина, като по този начин подобрява храносмилането и усвояването на хранителните вещества – основата на хормоналния баланс. В крайна сметка, всички хормонални нарушения са резултат от лошото храносмилане.

7. Мускули и органи

хидролизиран колаген

Колагенът е не само основа на сухожилията, костните връзки и костите, но също и на сърцето и белите дробове, артериите и храносмилателния тракт. С остаряването на тялото колагенът се разрушава и започват да възникват нередности във функционирането на органите и артериалната пропускливост.

Употребата на хидролизиран колаген спомага за увеличаване на мускулния тонус, спомага за регулирането на кръвното налягане, подобрява кръвния поток в артериите и увеличава капацитета на белите дробове.

Това може да помогне за възстановяването на органи. Спортистите, които използват колаген, отбелязват по-бързо възстановяване и увеличаване на мускулната маса. Терапевтичното свойство на колагенов хидролизат също може да бъде много полезно в случаи на мускулна атрофия при хора, подложени на лечение.

8. Храносмилане и понижаване на теглото

Храносмилане и понижаване на теглото

Както беше споменато по-горе, колагеновия хидролизат допринася за увеличаване на производството на стомашна киселина, необходима за усвояването на храната. Той също се свързва с водата в червата и помага на храната да се движи по-лесно по храносмилателния тракт, поддържайки нормалната чревна подвижност. Някои смятат, че това също допринася за загуба на тегло поради своите качества.

Колагенът има положителен ефект върху чревната пропускливост. Високата чревна пропускливост подпомага организма в борбата срещу появата на различни автоимунни заболявания, чрез пропускането на неразградени и дразнещи хранителни частици, бактерии и токсини през чревната стена и в кръвния поток. От незапомнени времена е известно, че костният бульон, богат на колаген, лекува добре червата и може да помогне за справяне с автоимунните заболявания.

Хидролизиран колаген – дозировка

Препоръчителен прием на ден: 10гр. в продължение на шест месеца.
Начин на приемане: добавяте 1 супена лъжица (около 10 гр.) на ден в една чаша чай или сок. Сместа се разбърква и се пие. След приемането на колагена пийте много течности.

Хидролизиран телешки колаген можете да закупите от тук.